Amerika: csúcsra jár a fehér felsőbbrendűséget hirdető propaganda

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az antiszemitizmust és más csoportok elleni gyűlöletet monitorozó Rágalmazásellenes Liga (Anti Defamation League – ADL) egy nemrég közzétett jelentése szerint 2022-ben 6751 olyan esetet regisztrált, amikor valaki fehér felsőbbrendűséget hirdető propagandával találkozott. Ez 38 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 

Forrás: ADL

Ez egyben minden idők legmagasabb értékét jelenti az Egyesült Államokban – legalábbis a mérések kezdete óta.

A nyomon követett propagandatevékenységek közé tartozik antiszemita, rasszista és LMBTQ-ellenes szórólapok, matricák, transzparensek, graffitik és plakátok terjesztése; épületekre és stadionokra vetített gyűlöletkeltő lézerfeliratok; valamint a fehér fajgyűlölő összejövetelek.

A kifejezetten antiszemita propagandával kapcsolatos bejelentett incidensek száma több mint kétszeresére emelkedett, a 2021-es 352 incidensről 2022-ben 852-re. Hawaii kivételével minden államból jelentettek ilyen propagandát, a legnagyobb aktivitást Texas, Massachusetts, Virginia, Michigan, Pennsylvania, Kalifornia, Utah, Florida, Connecticut és Georgia jelentette.

Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a fehér felsőbbrendűség egyre népszerűbb az országban, inkább azt, hogy az ezt hirdető szervezetek egyre aktívabbak.

Az incidensek 93 százalékáért három fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport – Patriot Front, Goyim Defense League (GDL) és White Lives Matter (WLM) – volt a felelős. A texasi székhelyű Patriot Front volt felelős a 2022-es incidensek túlnyomó többségéért – 80 százalékáért. A GDL rovására legalább 492 incidens volt írható 2022-ben, ami az országos propaganda teljes mennyiségének nagyjából hét százalékát és az év antiszemita propagandaeseményeinek viszont 58 százalékát teszi ki.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok egyre gyakrabban használtak transzparenseket, amelyeket gyakran autópálya-felüljárókon helyeztek el. Az ADL legalább 252 ilyen transzparenst regisztrált, ami 38%-os növekedést jelent a 2021-ben számolt 183-hoz képest. Az ADL 167 fehér fajgyűlölő eseményt dokumentált, ami 55%-os növekedés a 2021-ben regisztrált 108-hoz képest. Az események 33 államban zajlottak, a legtöbb aktivitást Massachusettsben, Kaliforniában, Ohióban és Floridában tapasztalták.

Míg a propagandisztikus incidensek többsége főiskolai vagy egyetemi kampuszokon történt, legalább 11 incidensről számoltak be a 18 év alattiaknak fenntartott iskolákban. Kampuszokon belüli propagandát 39 államban jegyeztek fel, a legnagyobb aktivitást Texasban, Arizonában, Kaliforniában, Floridában, Idahóban, Ohióban, Illinois-ban és Michiganben tapasztalták.

A korábbi évekhez hasonlóan a szélsőségesek szórólapokat, plakátokat, matricákat, transzparenseket és graffitiket használtak antiszemita nézeteik terjesztésére. Floridában a GDL és a WLM legalább hét alkalommal használt lézerprojektorokat, hogy antiszemita üzeneteket vessenek épületekre.

Ynetnews – jég

[popup][/popup]