Amerika: Az őszi ünnepeket meg lehet majd tartani, de nem úgy, mint régen

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Így vélekedett dr. Anthony Fauci, az USA Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója.

Anthony Fauci

Fauci azon a videókonferencián tartott előadást, amit az Orthodox Union (OU), az amerikai ortodox zsidóság ernyőszervezete), és az Amerikai Rabbitanács, az ortodox rabbik szervezete rendezett kedden.

„A vírus minden bizonnyal velünk lesz az ősz és a tél folyamán. Hogy lesz-e második hullám, az felkészültségünktől függ, és attól, hogy a fertőzés megjelenésével képesek leszünk-e felismerni azt, elkülönülni, a betegeket pedig nyomon követni. Szeptemberben, októberben, novemberben is számítani kell az újabb hullámra, és tudnunk kell majd a helyzetet kezelni.” – nyilatkozta Fauci.

Figyelmeztetett: „Van lehetőség arra, hogy a vallási közösségek valamilyen formában visszatérjenek a normális üzemmódba, de ez egy új normalitás lesz. A teljes visszaállás csak a védőoltások beindulása után lesz lehetséges.”

Fauci elismerését fejezte ki a pandémia által különösen sújtott ortodox közösségnek azért, hogy közülük sokan adtak vérplazmát. Valószínűnek tartja, hogy a fertőzésen korábban átesettek immunitást nyertek, de ez még nem teljesen bizonyított.

Fauci számos kérdésre válaszolt ara vonatkozóan, hogy a zsinagógákat és imaházakat milyen feltételek mellett lehet újra nyitni. Az USA legtöbb államában változatlan a tilalom, de még azokban is, ahol azt feloldották, jellemzően nem nyitották újra a zsinagógákat.

Moshe Hauer rabbi, az OU ügyvezető alelnöke, a konferencia moderátora elmondta, hogy a zsinagógákban a hívek maszkot fognak viselni, több imát tartanak csúsztatott időponttal, hogy a látogatottságot tíz főre korlátozzák, és a két és fél méteres távolságot kell tartani a két méteres helyett ”.

Fauci egyetértését fejezte ki: „A társas kapcsolat, ami az önök kultúrájának oly vonzó központi eleme, ezúttal sajnos kockázati tényezőként jelenik meg”.

Hauer véleményét alátámasztva azt javasolta, hogy a visszatérés fokozatos legyen, és a minjan inkább hetente öt alkalommal gyűljön össze, mint naponta háromszor. New York fertőzöttebb negyedeiben fokozottabb óvatosságra van szükség, mint másutt.

A doktor utasítása kiterjedt arra, hogy az idősek és magas kockázati tényezőjű személyek „legyenek az utolsók”, akik a fokozatos nyitás során visszatérnek a zsinagógákba.

Fauci köszönetet mondott a panel szervezőinek, hogy az ülést a zsoltárok könyvéből vett idézettel nyitották meg. „Kérem, hogy nevemet is foglalják bele imáikba.” Hauer ígéretet tett erre.

A Forward cikkét Bassa László fordította

Címkék:Amerika, Fauci, Őszi ünnepek

[popup][/popup]