Amerika által körözött terrorista az új tálib vezetésben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Khalil Haqqani, akinek fejére 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormány, immár Kabul biztonságáért felelős – miközben Biden elnök azt állítja, hogy a terrorista csoportok „eltűntek” Afganisztánból.

Khalil Haqqani híveit üdvözli Kabul utcáin (screenshot)

A tálib mozgalom társalapítója, Abdul Ghani Baradar mollah szombaton érkezett Kabulba, hogy tárgyalásokat folytasson egy új „befogadó” kormány létrehozásáról Afganisztánban –mondta egy magas rangú tálib illetékes.

A fővárosban az elmúlt napokban felbukkant magas rangú tálib vezetők közé tartozik Khalil Haqqani, akinek fejére 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az al-Kaidához fűződő kapcsolatai miatt.

A tálib-párti közösségi média hírül adta, hogy Haqqani találkozott Gulbuddin Hekmatyarral, aki a kilencvenes évek elején kirobbant brutális polgárháború idején a tálibok ádáz ellenfele volt, de még mindig befolyásos az afgán politikában.

Egy magas rangú tálib tisztviselő azt mondta az AFP-nek, hogy Baradar találkozik „dzsihádista vezetőkkel és politikusokkal a befogadó kormány felállítása érdekében”.

Baradar múlt kedden érkezett Afganisztánba Katarból, és úgy döntött, hogy az ország második legnagyobb városában, Kandaharban, a tálibok szellemi szülőhelyén telepszik le.

A tálibok azt mondták, szeretnének az eddigieknél „befogadóbb” kormányt alakítani, de kevés részletet közöltek arról, hogy kiket kívánnak a kormányzásba bevonni.

Times of Israel

Címkék:Afganisztán, kabul, Khalil Haqqani, Tálibok

[popup][/popup]