Álcázott terroristáknak nézték a fehér zászlóval közeledő túszokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A három – az izraeli katonák felé közeledő – túszt annak ellenére ölték meg, hogy fehér zászlót lengettek és héberül kiabáltak. Egy katona azonban, korábbi tapasztalatai nyomán, csapdának vélte a helyzetet és tüzet nyitott rájuk.

Fotó: IDF Spokesperson’s Unit

Az izraeliek már két nappal a tragédia előtt észlelték, hogy egy épületen piros festékkel fújt feliratok jelentek meg:”Három túsz”, “SOS” és “Mentsetek meg minket”.

Az incidens azonban egy olyan területen történt, ahol nem voltak civilek, csak civilbe öltözött terroristák, akik nem egyszer megpróbálták az izraelieket csapdába csalni, egyebek között éppen túsznak álcázva magukat. Egy magas rangú tisztviselő szerint az IDF nem is ismer olyan forgatókönyvet, amelyben hirtelen felbukkanó túszok esetét kell kezelni.

Az első vizsgálatok szerint az izraeli katonák három gyanús alakot láttak, akik egy rúdra erősített fehér zászlót tartva léptek ki egy épületből, 30-40 méterre tőlük. Az egyik katona kelepcét gyanított, azt kiáltotta, hogy “terroristák!”, és tüzet nyitott, annak ellenére, hogy a hadműveleti szabályok tiltják, hogy éles lőszert használjanak a fehér zászlót lengető emberekre. A katona két túszt eltalált, a harmadik visszaszaladt az épületbe.

A zászlóaljparancsnok tüzet szüntess!-t vezényelt. A katonák kiabáltak az ismeretlennek, akiről csak később derült ki, hogy egy izraeli túsz, hogy jöjjön ki, és az épületből. Az alak előbújt, de egy másik katona tüzet nyitottak rá. A zászlóaljparancsnok ekkor ismerte fel, hogy súlyos incidensről van szó, és vizsgálatot indítottak.

Az izraeli katonák már találkoztak segélykérő, héber nyelvű feliratokkal olyan épületeken, amelyekről kiderült, hogy alá vannak aknázva.

A tanulságok levonásának részeként a terepen lévő erők számára kiosztottak egy útmutatót. A tanulságok között hangsúlyozták: Lehetséges, hogy elhagyott vagy szökött túszokkal találkoznak, s a katonáknak tisztában kell lenniük egy ilyen találkozás lehetőségével. Figyelniük kell az olyan jelekre, mint a héber beszéd, a felemelt kezek és az öltözék. Egy magas rangú parancsnok jelenléte is kívánatos a döntések meghozatalához.

A vezérkari főnök az incidens után azonnal megérkezett a déli parancsnokságra. Szavai szerint: “Ez egy szörnyű tragédia. Karnyújtásnyira voltunk attól, hogy megmentsük három emberünket. A helyzet rendkívül összetett, a lehetetlenség határán van. A katonák szörnyen érzik magukat. Hűségesen végezték a feladatukat, kockáztatták az életüket és ez lett az eredmény”.

Israel Hayom

Címkék:Gáza, Izraeli hadsereg, túszok

[popup][/popup]