Akit kozmopolitizmus vádjával 2022-ben kizárták az Ukrán Filmakadémiáról

Írta: Szombat - Rovat: Film, Politika, Történelem

A Donyecki történetek, a Ködben és a Majdan c. filmek alkotója, Szergej Loznyica kilépett az Európai Filmakadémiából (EFA), hazája filmakadémiájából (UFA) pedig kizárták. Tiltakozott az orosz filmek betiltása ellen. Szerinte a harmadik világháború már javában zajlik.

Szergej Loznyica (Fotó: Flickr)

Három nappal az orosz inváziót követően Loznyica kilépett az EFÁ-ból. A 2001 óta Berlinben élő rendező az EFA Ukrajnával történő szolidaritási nyilatkozatát bírálta annak „semleges, enyhén megfogalmazott és konformista” tartalma miatt.

Március 19-én az UFA kizárta őt tagjai közül, az indoklásban „kozmopolitának” minősítették. A Screen Daily c. lapban erről azt írta: „A sztálinizmus végnapjaiban ennek a kifejezésnek negatív konnotációja volt a szovjet propagandában… Elleneztem, hogy bojkottálják olyan orosz filmesek alkotásait, akik a Putyin rezsim bűnei ellen tiltakoztak.”

Loznyica elítélte az UFÁ-t is, „mert miközben Ukrajna a függetlenségéért harcol, szerintük minden ukránnak a nemzeti identitásáért kell küzdenie. Nem a civil kurázsi, minden épelméjű és szabadságszerető nép, a demokratikus országok összefogása a fontos az orosz agresszió ellenében, hanem a ’nemzeti identitás’. Sajnos ez a nácizmus… Amikor kozmopolitának neveztek, mert nem voltam hajlandó a teljes orosz kultúrát elítélni, az ’áruló’, a ’nép ellensége’, a ’kollektív felelősség’ sztálinista paradigmáját hangoztatták – ez pedig a legszebb ajándék Putyinnak.”

Amikor arról kérdezték, hogy ez a háborús retorika része, vagy mélyebb gyökerei vannak Ukrajnában – például a pluralizmus elutasítása – azt válaszolta: „Korábbra nyúlik vissza. Évekkel ezelőtt az ukrán Oscar bizottság keresztül akarta vinni, hogy csak ukrán vagy tatár nyelvű filmeket lehessen a díjra jelölni… Az országban – a 30% orosz anyanyelvű mellett – sok magyar, görög, zsidó és más etnikai kisebbség él. Nehéz volt meggyőzni a tagokat, de végül sikerült, és a javaslatot elvetették.”

BABI YAR. CONTEXT clip | BFI London Film Festival 2021

Sergei Loznitsa’s film reconstructs the events that led to the 1941 massacre of the Jewish population of Kiev in the nearby ravine of Babi Yar.Experience the…

A Babi Yar: Context c. dokumentumfilmjével kapcsolatban is voltak nézeteltérései „a tisztelt akadémiai urakkal, akik mindent jobban tudnak Ukrajna történelméről”. „A film nem tudományos történelmi magyarázat. Szándékom a történelmi atmoszféra fölidézése, a különböző emberi viselkedések bemutatása. Kérdések kiprovokálása, ez a kiindulópont, nem pedig válasz.” – A fikciós változat készítésébe beleszólt a háború.

Loznyica nem híve annak, hogy Putyint Hitlerhez vagy Sztálinhoz hasonlítsák. “Hitler és Sztálin is self-made man volt, akik mindenkit kiirtottak maguk körül, Putyint viszont a hátérből egy vállalkozás irányítja, aminek ő csupán a frontembere. Ami viszont a rendszert illeti, nos igen, azokat a társadalmakat az erőszak és félelem uralta – ez minden totalitáriánus rezsim mozgató ereje.”

Sokan attól tartanak, hogy az oroszok más államokat is megtámadhatnak. „Először jött Ukrajna, és ez hosszú folyamat lesz. De Oroszország még Ukrajna megemésztése előtt szét fog esni. Ám a pesszimista jóslatok szerint jön Lengyelország, Moldova és a balti államok. Majd a németek, akik még mindig nem látják a veszélyt, és akár a franciák stb. is következhetnek.”

„Szinte nincs is határ. 1953-ban Sztálin 3. világháborús terveket szőtt, el akarta foglalni Európát. Ideje lenne antropológiai kutatásokat kezdeni a Kreml urainak folyamatos világuralmi terveiről.”

Loznyica 2018-ban forgatta Donyecki történetek c. filmjét, amit április 8-án mutatnak be New Yorkban. 13 groteszk történetet mesél el az ukrán hadsereg és az oroszok támogatta szakadárok harcáról a 2014-15-ös évekből. „Fontos tudni, hogy az ukránok mostani attitűdje lényegesen különbözik a nyolc évvel ezelőttitől. Akkor sokan rokonszenveztek a „Russzkij Mir” elképzelésével. Az ukrajnai oroszok által elkövetett atrocitások mindenkit elborzasztanak.”

Donbass (2018) | Trailer | Sergei Loznitsa

In the Donbass region of Eastern Ukraine, mid-2010s: a hybrid war takes place, involving an open armed conflict alongside killings and robberies on a mass sc…

Loznyica filmet forgat a pusztítás természetéről. Ez a doku „azt a kérdést járja közül, lehetséges és megengedhető-e a polgári lakosságot háború céljaira használni, avagy sem.”

„A Babi-Yar: Context dokuhoz hasonlóan nem történelmi tézis a cél. A mai értelemben vett háború engedi a civil lakosság pusztítását. Mit tudunk erről, hogyan kezeljük? A világ végignézte, hogyan romboltak le városokat Szíriában, most pedig az oroszok Ukrajnában. A világ – mintegy szemlélőként – távol tartja magát, miközben folyik a pusztítás.”

Mindebből az ukrán filmrendező szomorú következtetésre jut: „Az államok vezetői, akik megakadályozhatnák mindezt, immorálisan cselekszenek. Kétszeresen is, mert politikájukat a félelemre alapozzák. Azt állítják, ha beavatkoznak, világháború lesz. Pedig a világháború már megkezdődött.”

The Guardian – Bassa László

 

Címkék:Babij Jar, film, Szergej Loznyica, tiltakozás

[popup][/popup]