Akiért a Hitler-harang szól

Írta: Polgár György - Rovat: Politika, Történelem

A helyieknek megfelel.

A Harmadik Birodalom idején egy apró rajna-pfalzi faluban, Herxheimben a tanító szerelemféltésből kifolyólag felgyújtotta a Szent Jakab templomot. A tüzet eloltották, az ezer éves épületet renoválták, de a három harangot nem sikerült megmenteni. Újakat öntöttek, s ezeket a kor szellemének megfelelően horogkereszttel és „Mindent a hazáért – Adolf Hitler” felirattal díszítették. Csak a legkisebbik élte túl a háborút, a két nagyobbikat fegyvergyártás céljából rekvirálták.

Több mint nyolc évtizeden keresztül harangozott

be istentiszteletet, temetést, konfirmációt. Bár a település lakói tudtak a dologról, senkit sem zavart. Mígnem májusban egy nyugdíjas tanárnő, aki időnként  a templomban orgonázott, felhívta erre a Rheinpfalz napilap szerkesztőjének a figyelmét, miután a hétszáz lelkes község vezetői nem reagáltak a kritikájára. Az „Esküvő a Hitler-harang alatt” című cikk lépéskényszerbe hozta az addig hallgatag önkormányzatot, csak éppen azt nem tudják eldönteni, mitévők legyenek. A kompromittáló felirat eltűntetése tönkretenné az 1934 decemberében felszentelt bronzharang hangját. Leszerelése és pótlása legalább 50 ezer euróba kerülne. Ekkora összeg már pedig nem áll rendelkezésükre. Beolvasztani amúgy sem lehet, mivel emlékművédelem alatt áll. Ha pedig a faluban kiállítanák, Herxheim könnyen válhatna neonáci zarándokhellyé. Ronald Becker polgármester legszívesebben mindent hagyna a régiben és egy magyarázó táblát helyezne el a templomtorony alján, egyfajta történelmi helyreigazítást.

Akárcsak a falusiak nagy része, Becker, a Szabad Választók párt helyi politikusa sem érti a felháborodást. Szerinte

inkább büszkének kellene lenni

arra, hogy községe fel tud mutatni egy ilyen ritkaságot, amiből csak három van az országban. „Kiválóan beleillett az akkori időbe, noha ma ez a mondás egy kicsit túl kemény. De úgy gondolom, minden németnek rendelkeznie kell egy kis nemzeti önérzettel, ahogy ezt sok francia és angol teszi.” Választói amúgy is különbséget tudnak tenni a náci rezsim kegyetlenségei és a harang között. „Hitler nevét mindig a zsidóüldözéssel és a háborús időkkel hozzák összefüggésbe” – jelentette ki egy tv-interjúban, majd hozzátette: „Szélesebb értelemben kellene ezt felfogni: ezek voltak a rémtettek, ezek pedig olyan dolgok, amiket elindított és még mind a mai napig használunk”.

A Szent Jakab templom Herxheimben

Becker nem túl okos kijelentései hatalmas tiltakozási hullámot váltottak ki. A falu vezetői azonnal elhatárolták magukat polgármesterüktől és lemondását követelték. Utólagos mentegetődzése, miszerint félreértették és szavait kiemelték a kontextusból, már alig húzhatja ki a pácból. A pártjából való kizárás még a legkisebb baj, ami megtörténhet vele. Az ügyészség gyűlöletkeltésért eljárást indított ellene, alkotmányellenes szervezet jelképének használata a vád. Az 54 éves polgármester szerdán leköszönt tisztségéről, mondván ha mondatai azt a benyomást keltenék, hogy a nemzeti szocialista időket dicsőíti, a legnagyobb mértékben elhatárolja magát ettől.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa is hallatta hangját.

Ők a harang azonnali eltávolítását és egy múzeumban való kiállítását követelik.

Hogy ezek után mi lesz az elhíresült kolomppal nem lehet tudni. Jogszabály ugyanis ilyen esetre nem létezik. Az önkormányzat jobb híján egy pártatlan szakértőkből álló csoportot bízott meg egy javaslat kidolgozására. Ami viszont biztos: a tizenhárom tagból álló helyi vezetés rémálma valóra válni látszik, ugyanis a neonáci NPD szombatra tiltakozó gyűlést hirdetett meg a Hitler-harang helyben hagyása érdekében.

Címkék:Herxheim, Hitler-harang

[popup][/popup]