Aki zsidó akart lenni – Pakisztánban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Három évig csatázott a pakisztáni hatóságokkal, míg azok hajlandók voltak őt zsidóként regisztrálni. Fishel Benkhald útlevelében és igazolványában ma már a zsidó szó szerepel a vallási rovatban.

– Mázsás súlyok szakadtak le rólam, sokkal szabadabbnak érzem magam – nyilatkozta Benkhald a nem mindennapi eset iránt érdeklőd Fox News riporterének. A férfi zsidó anya és muszlim apa gyerekeként nevelkedett, eredetileg az apja vallásán tartották nyilván, de később anyja vallása, a zsidóság felé fordult. Hivatalos kérelemmel fordult a hatóságokhoz, de a Brit Pakisztáni Keresztények szervezetének segítsége kellett,hogy az ügy mozgásba lendüljön. Ők brit diplomatákhoz fordultak, s utóbbiak közbenjárására kaphatta meg Benkhald a (nem sokak által) vágyott bejegyzést az igazolványába.

Az eset egyedi, Pakisztán csaknem 200 millió lakosának 96 százaléka muszlim, a maradék keresztény, hindu. A zsidók száma becslések szerint az ötvenet (!) sem éri el. Ők is csak népszámláláskor jelzik identitásukat, igazolványaikban ez nem szerepel. Benkhald így kétségkívül úttörőnek tekinthető– bár nem valószínű, hogy példáját tömegek követik majd.

Száz évvel ezelőtt, amikor sokkal több zsidó élt Pakisztánban, talán ezren lehettek.

A Forward cikke nyomán: jég

[popup][/popup]