Afrikai menekültek Izraelben

Írta: Gacs Katalin - Rovat: Politika

Izrael bevándorló ország, de az illegális bevándorlók gondjával csak most szembesült: mihez kezdjen több tízezer afrikai menekülttel?

Az elmúlt hetekben afrikai menekültek ezrei tüntettek Tel Aviv utcáin. A döntően Szudánból és Eritreából érkezett menekültek azt követelték, hogy ne gazdasági migránsnak tekintsék őket, hanem ismerjék el menekült-státuszukat. Felvonultak, tüntettek a Knesszet előtt, nagykövetségek épületei előtt kértek nemzetközi segítséget és végül a Levinsky parkban táboroztak le. A tüntetők “Menekültek vagyunk, nem bűnözők” és más hasonló feliratú transzparensekkel vonultak. A tömeg egyszerre kiáltotta: “menekültek vagyunk, védelemre van szükségünk”.

A tüntetéssorozat egy decemberi törvénymódosításra reagál, amely a menedékkérők státuszáról rendelkezik. Izrael legfelső bírósága szeptemberben hatályon kívül helyezte a régi törvényt és utasította az államot a fogvatartott menekültek szabadon engedésére. A törvényhozás decemberben elfogadta az új, korábbihoz hasonló szabályozást, amely szerint a menedékkérők határozatlan időre az internálótáborokban tarthatóak, ahol erősen korlátozva vannak személyi szabadságukban – például nem hagyhatják el a tábort hosszabb időre, naponta háromszor kell jelentkezniük. Ez elsősorban a munkavállalásban akadályozza meg őket, ami a kormány szerint bevándorlásuk fő oka. A kormány nem ismeri el a menedékjogra való igényüket, azt állítja, gazdasági menekültekről van szó.

A tüntetők a Rabin-téren

Azonban Eritreában és Szudánban – csakúgy, mint sok más afrikai országban – nem lehet világosan megkülönböztetni, hogy kik menekülnek a nyomor és kik az üldözés elől. Eritreából 36000 menekült érkezett Izraelbe az elmúlt évek során,ahol a 20 éve fennálló rezsim emberi jogok folytonos és tömeges megsértéről hírhedt: kényszermunka, önkényes bebörtönzés, kínzás és még sok más súlyos jogsérelem, amelyek elsősorban a rezsimmel szemben nyíltan fellépőket sújtják. A 14000 szudáni hasonló helyzet elől menekül, Szudán is súlyosan bünteti a rezsimmel szemben fellépőket, de emellett az országban polgárháború is dúl. Ráadásul Szudán Izraelt ellenséges államnak tekinti, az Izraelbe látogatást a büntetőtörvénykönyv szerint börtönnel vagy akár halálbüntetéssel is lehet súlytani, így aztán biztosan üldöztetésnek lennének kitéve az oda visszatérők. Támogatóik úgy vélik, a nemzetközi jog szerint ez elég ahhoz, hogy az onnan érkezők menekültstátuszban részesüljenek.

Emellett azt is kifogásolják, hogy a menekülteket automatikusan őrizet alá helyezik. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is levélben kereste fel Izrael Legfelső Bíróságát, támogatva a fogvatartást előíró törvény alkotmányossági felülvizsgálatát. A menekültek illegális bevándorlóként való kezelése – állítja a szervezet – sérti az emberi jogokat.

A tömegtüntetések és a nemzetközi nyomás ellenére Benjamin Netanyahu miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy gazdasági bevándorlókról van szó, nem menedékkérőkről, és a demonstrációk ellenére elhatározása változatlan: érvényre juttatja a törvényt, hogy ezek az emberek elhagyják az ország területét.

Az illegális bevándorlók számára azonban mutatkozik egy kiút: Svédország. Svédországban egyénileg bírálják el menedékjogi kérelmüket és ennek megfelelő védelmet kapnak. Közülük már számosan eljutottak az északi országba – és ebben Izrael menekültügyi hatósága támogatta őket.

Címkék:illegális bevándorlás, Izrael

[popup][/popup]