ADL: Világszerte drámaian felerősödött az antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 a gázai harcok kezdete óta.

 

Sarcelles, Párizs mellett (Fotó: Haaretz.com)

 

Az ADL (Rágalmazás-ellenes Liga – a rasszizmus ellen küzdő legjelentősebb amerikai szervezet) jelentése súlyos incidensekről számolt be, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a gázai harcokat kísérő Izrael-ellenes tüntetésekhez. Zsidók és zsidó tulajdon elleni agresszióról szólnak a híradások a világ minden táján.

A szervezet legújabb beszámolója pillanatképet nyújt a világszerte erősödő erőszakhullámról és azokról a durva verbális sértésekről, mely a zsidókat sújtják Izrael gázai hadművelete miatt.

A beszámoló szerint az erőszak júliusban és kora augusztusban terjedt át Izraelről a zsidókra és zsidó intézményekre, míg a Protective Edge elnevezésű katonai akció zajlott. (A beszámoló az Egyesült Államokra nem terjed ki.)

Berlin

 „Franciaországtól Argentínáig, Kanadától Chiléig

zsinagógákat támadtak meg, a zsidó kulturális központokat feldúlták, zsidó boltokat fenyegettek, a nyilvánvalóan zsidó származásúakat az utcán verték meg. Az antiszemitizmus ott volt a levegőben és az utcákon.”

Az utcai demonstrációkon az izraeli vezetőket Hitlerhez hasonlították és a horogkereszt gyakran feltűnt a Dávid-csillag mellett. Mindez a mainstream médiában is megjelent. Az összeesküvés-elméletek pedig széles körben behálózzák a közösségeket.

London (Fotó: AP)

Néhány példa,

adalék az erőszakos antiszemitizmus terjedésére az ADL beszámolójából:

  • ”Zsidókat a gázkamrába” kiáltások hangzottak el a július 12-i Izrael-ellenes megmozduláson a németországi Gelsenkirchen-ben.

 

  • Spanyolország egyik napilapja, az El Mundo vezető publicistája vulgáris és elvakultan antiszemita véleménycikket közölt, mely szerint a július 24-i gázai katonai akció megmutatja, hogy „miért üldözték olyan gyakran a zsidókat”. Majd így folytatja: „Ami meglepő, hogy mégsem változnak. Vagy azért, mert egy jó ember sincs közöttük, vagy azért, mert valaki folyamatosan mérgezi őket.”

 

  • Kolumbia vezető heti magazinja, a Semana közölt egy véleménycikket, mely azzal érvel, hogy Palesztina földjét megszállták, „amikor 3000 évvel ezelőtt a zsidók Egyiptomból menekülve megérkeztek Mózessel és Józsuával, majd levágták az őslakosok fejét és előbőrét.”

 

  • Egy londoni tüntetésen a következő felirat volt olvasható: „Jól csinálod Izrael, Hitler büszke lenne rád!”.

 

  • Az antiszemita vérvád világszerte megjelent: különböző tüntetéseken lehetett olyan képeket látni, amelyek Izrael miniszterelnökét Benjamin Netanyahu-t ábrázolják, amint palesztin gyermekek vérét issza.

 

  • Az angliai Manchesterben egy palesztin párti gyűlést követően, helyi lakosok csoportja kocsikkal végighajtott a szomszédos zsidónegyeden, a Broughton Parkon. A zsidó gyalogosokra szitkokat és szlogeneket kiabáltak (többek között a ”Heil Hiter”-t), miközben tojásokkal és konzervekkel dobálták meg őket.
  • Hága – ISIS zászlók alatt

     

  • Az ADL jelentése nyomán:  Cseresznye Gábor

Címkék:antiszemitizmus, Gáza

[popup][/popup]