Abbasz Netanjahunak: Üljön a székemre, vegye át a kulcsot!

Írta: MTI - Rovat: Politika

Mahmúd Abbász a Háárec című izraeli lapban pénteken megjelent interjújában kijelentette: ha a januári izraeli választások után sem indítják újra a békefolyamatot, és Izrael nem állítja le a ciszjordániai építkezéseket, akkor felszámolja a Palesztin Hatóságot, és visszaadja a felelősséget a palesztin területekért az izraeli kormánynak.

Mahmud Abbasz

Mahmud Abbasz

“Ha nem lesz előrelépés, a választások után felhívom telefonon Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, és azt mondom neki: +Drága barátom, Netanjahu úr, meghívom irodámba, a Mukátába. Üljön le helyettem a székemre, vegye a kulcsot, és vállalja a felelősséget a Palesztin Hatóságért.+ Az új kormány felállása után Netanjahunak döntenie kell, hogy vállalja vagy sem” – üzente Abbász az izraeli lapon keresztül.

    A palesztin elnök közvélemény-kutatási adatok alapján úgy véli, hogy ismét Netanjahu alakíthat kormányt. Közölte, hogy kész azonnal felújítani a tárgyalásokat, ha azok tartamára Netanjahu befagyasztja a ciszjordániai építkezéseket, továbbá átutaltatja a palesztinok számára beszedett vámjövedelmeket, és szabadon engedi a több mint húsz éve izraeli börtönökben lévő 120 palesztin foglyot.

Bejelentette: a közeljövőben nem szándékozik a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordulni, “de ha marad a stagnálás, ha nem lesz elmozdulás a békefolyamatban, ha folytatódik az építkezés a telepeken, és haIzrael nem szabadítja fel a vámbevételeket, akkor mit tehetünk?” – kérdezte.

Kijelentette, hogy az Izrael elleni erőszakos támadások megakadályozására utasította a palesztin biztonsági erőket. Azt is közölte, hogy a zsidó állam csökkentette a biztonsági együttműködést Ciszjordániában a palesztinok ENSZ-státusának módosítása óta.

A palesztin elnököt bírálta a palesztin közvélemény-kutatások szerint Abbász legesélyesebb utódja, a tíz éveizraeli börtönben fogva tartott Marván Bargúti. Az izraeli 10. tévécsatorna számára egy hónappal ezelőtt készített, de a cenzúra miatt adásba nem került interjújában Bargúti elítélte Abbászt a visszatérés jogáról való lemondása miatt – adta hírül a tévé egyik műsorában szerdán.

Bargúti Abbászt Izrael legkényelmesebb partnerének nevezte, akinek véget ért volna politikai pályafutása, ha nem fordul az ENSZ-hez a palesztin státus ügyében.

 

 

[popup][/popup]