Abbasz fenyegetőzik és elutasít minden együttműködést Izraellel az Al Jazeera tudósítójának halálával kapcsolatban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A palesztinok megpróbálhatják megsemmisíteni az Al Jazeera riporterének halálával kapcsolatos bizonyítékokat, figyelmeztetnek izraeli források.

Mahmud Abbasz beszédet mond Shireen Abu Akleh temetésén

Izraeli tisztviselők amerikai és más országbeli kollégáiknak elmondták: fennáll a gyanú, hogy a palesztin hatóságok megpróbálják megsemmisíteni vagy megrongálni az Al Jazeera újságírójának, Shireen Abu Akleh-nek a halálával kapcsolatos bizonyítékokat – jelentette csütörtökön a Jediot Ahronot,  izraeli hírportál.

Izrael a Palesztin Hatósággal közös vizsgálatot javasolt a palesztin-amerikai újságírónő halála ügyében, akiegy izraeli terrorelhárító műveletről tudósított, amikor lelőtték. Az incidens szerdán történt, a palesztin Dzsenin városában, ahonnan az elmúlt hetekben több palesztin terrortámadás is kiindult.

A Palesztin Hatóság elutasította ezt a kérést, és ismételten az izraeli erőket tette felelőssé Abu Akleh haláláért. Izraeli tisztviselők ezt vitatták, mondván, hogy a palesztin-amerikai újságírónőt palesztin lövések találhatták el, és hogy a holttestéből előkerült golyó törvényszéki vizsgálatára van szükség a bűnösség megállapításához.

Izraeli tisztviselők abszurdnak nevezték a Palesztin Hatóság viselkedését – jelentette a Jediot Ahronot. Izraelben úgy értékelik, hogy bár nem lesz további boncolás, a Palesztin Hatóság végül az Egyesült Államok nyomására talán beleegyezik a közös vizsgálatba. Bár a Palesztin Hatóság saját közvéleménye miatt nem engedheti meg magának, hogy az ügyben nyíltan együttműködjön Izraellel, arra azonban lehet esély, hogy végül valamilyen formában engedni fog. Joe Biden amerikai elnök látogatása ugyanis küszöbön áll, a PH pedig rászorul az amerikai pénzügyi támogatásra.

Bár továbbra sem világos, hogy ki lőtte le Abu Akleh-t, az izraeli hadsereg jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy izraeli katona golyója találta el az újságírót – jelentette csütörtök este katonai forrásokra hivatkozva a 12-es izraeli csatorna. A vizsgált incidens egy tűzpárbaj, amely izraeli katonák és palesztin fegyveresek között zajlott le mintegy 150 méterre attól a helytől, ahol az újságírót lelőtték. Az IDF közölte, hogy ha Abu Akleh-t valóban az izraeli fél találta volna el, akkor az ezzel az eseménnyel összefüggésben történhetett volna.

Algemeiner

Címkék:Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, vizsgálat

[popup][/popup]