„A zsidók piócák”, avagy: a gátlások nélküli lengyel antiszemita

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A vitriolos antiszemita kirohanásairól elhíresült lengyel Rafał Ziemkiewicz tévéműsorát az ország egyik legnézettebb csatornája fogja sugározni.

Ziemkiewicz – a szélsőjobbos Do Rzeczy (A lényeg) hetilap rovatvezetője – „Bez Ogrodek” (“Gátlások nélkül”) címmel indít híreket sugárzó, és beszélgető műsort a Polsat tévécsatornán. Az “infotainment” programként meghirdetett műsorban Ziemkiewicz a napi híreket tárgyalja meg két hasonlóan gondolkodó vitapartnerével, az újságíró Monika Jaruzelskával és Wiktor Swietlikkel. A próbafelvételek jelenleg zajlanak, a műsor megindításának dátumát később jelentik be.

Az eredetileg sci-fi szerző a lengyelországi kommunista rezsim 1989-es összeomlása után tett szert ismertségre. Azóta a befolyásos antiszemita, homofób és bevándorlás-ellenes nézetek zászlóvivőjeként szerepel a lengyel politikai életben.

A Tel-Avivi Egyetemen működő Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry, 2018-as jelentésében Ziemkiewiczet Lengyelország vezető antiszemita propagandistájának nevezte. Ugyanabban az évben fogadták el a törvényt, amelynek értelmében polgári peres eljárás indítható olyan történészek ellen, akik a náci megszállókkal kollaboráló lengyelek történetét kutatják. Ennek nyomán Ziemkiewicz kijelentette: „Hosszú éveken keresztül győzködtem az embereket, hogy támogatnunk kell Izraelt. Most néhány hülye és irigy rühes miatt idiótának érzem magam.”

A Kantor Center jelentésében megjegyezte, hogy a ’rühes’ szó „történelmileg használatos volt a lengyel antiszemita közbeszédben”, és „Ziemkiewiczet sosem marasztalták el vagy büntették meg, ezután is zavartalanul használta a médiában.” A jelentést olvasva Ziemkiewicz megjegyezte: „Szakmai sikerként könyvelhetem el, hogy felkerültem az antiszemiták listájára.”

Ezen a héten a YouTube csatornáján egy videóban arról beszélt, hogy az 1941. július 10-i Jedwabne-i pogrom során a zsidók csak azt kapták, amit megérdemeltek.

„Ezek a zsidók kizsákmányolók voltak, piócák. A lengyel parasztnak nem volt nagyobb ellensége, mint a zsidó vállalkozó, aki minden lehető módon fojtogatta. A megszállás idején német kémek voltak közöttük. A lengyel nép emancipációja követelte meg a megszabadulást az ilyen kizsákmányolóktól.”

Az antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő „Soha többé” lengyel civil szervezet rámutatott, hogy Ziemkiewicz mostani írásaiban folyamatosan használ durva antiszemita általánosításokat.

Legutóbbi könyvében írja, hogy „a Holokauszt hatása alatt, vagy inkább az arról alkotott mítosz nyomán, a cionizmus különlegesen kegyetlen arculatot öltött.” A hadseregben szolgáló fiatal izraelieket megalázva, őket „gyilkológépnek” nevezve, az általa „zsidó agresszivitásnak” nevezett jelenséget támadja, és „a Holokauszt-ideológia” lényegét abban látja: “Zsidók, zsidók über alles”.

Egyéb kisebbségek is kiváltották Ziemkiewicz haragját. 2019-ben megjelent cikkében írta, hogy LGBTQ közösség tagjait „ki kell végezni”. Múlt évben az újabb abortusz megszorítások ellen tüntető asszonyokat „agresszív vulgáris kurváknak” nevezte.

Ziemkiewicz nem túlságosan ismert külföldön, de kirohanásai más országokban is aggodalmat váltottak ki. Októberben a brit hatóságok megtagadták tőle a beutazási vízumot, amikor feleségével és az Oxfordi Egyetemen tanuló lányával megjelent a Heathrow repülőtéren. Ziemkiewicz szerint értesítést kapott, miszerint az általa képviselt nézetek „ellentétben állnak a brit értékekkel, sértik azokat.” Később arról panaszkodott, hogy „olyan férfiak vették őrizetbe, akikkel nem tudott érintkezni európai nyelveken, Afrikából, talán közel-keleti vagy távol-keleti országokból.”

Műsorának bejelentésével a Polsat csatornáján Ziemkiewicz közönsége jelentősen bővül majd. Partnerei nála semmivel sem kevésbé szélsőségesek. Monika Jaruzelska saját YouTube csatornáján a durva antiszemitizmusáról ismert Stanislaw Michalkiewicz íróval, és Grzegorz Braun szélsőjobbos parlamenti képviselővel, az oltásellenes mozgalom egyik szószólójával beszélgetett.

A Polsat olyan népszerű nyugati vetélkedők lengyel változatát sugározza, mint a “Dancing With The Stars” és a “Hell’s Kitchen.”

Algemeiner  – Bassa László

Címkék:Lengyelország, Rafał Ziemkiewicz

[popup][/popup]