A zsidók, az alagút és az antiszemitizmus

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A kalapos, szakállas zsidók és alagút története beindította az antiszemiták fantáziáját.

A Twitterre feltett, mesterséges intelligencia által generált antiszemita ábra

 

2024. január 8-án kisebb összecsapások zajlottak a Chábád Lubavics 770 néven ismert brooklyni központjánál egy alagsorban kiásott átjáró miatt, amelyet a Chabad radikálisainak egy csoportja nyitott meg egy szomszédos épületből. Ezt az átjárót, amelyet a médiában alagútként emlegetnek, 2023 decemberében fedezték fel. A Chabad vezetősége le akarta záratni az átjárót, és amikor e célból egy cementszállító teherautó érkezett, hogy betömje azt, dulakodás tört ki, aminek a rendőrség vetett véget.

Miután ez a történet nyilvánosságra került, a közösségi médiában elszabadultak az antiszemita összeesküvés-elméletek. A gyűlölködő, évszázados antiszemita hiedelmekkel operáló kommentárok nemcsak a szélsőséges, hanem a szeriőz fórumokon is megjelentek. A kiagyalt vádakban a gyermekkereskedelem, a vérvád és az összeesküvés rémmeséi össze-vissza keveredtek.

Mesterséges intelligencia által generált “fénykép” a Telegramon

Az Izrael-ellenes aktivistáktól kezdve az összeesküvés-elmélet hívein keresztül a QAnon-csoportokig (akik rendszeresen “földalatti alagutakra” hivatkoznak egy globális gyermekszex-hálózat létének bizonyítékaként) a közösségi médiát elöntötték a Chábád által elkövetett gyermekbántalmazásról vagy szexkereskedelemről szóló álhírek. Egyes antiszemita véleményvezérek a zsidó szentírás rosszindulatú félrefordítását is bevették érveik közé. Az ilyen összeesküvés-elméletek az elmúlt években nem egyszer erőszakhoz vezettek.

A 4chan, a Telegram és az X felhasználói a mesterséges intelligenciát is felhasználták az incidensről szóló rémképek generálásához. Ezek egy része úgy nézett ki, mint egy valódi fénykép, mások a régről ismert gyűlölködő antiszemita karikatúrák hagyományát folytatták.

“A Hamasz alagútjai rosszak, de a zsidó alagút az kóser” – gúnyolódik egy felhasználó a Telegramon

ADL.org

Címkék:770, Chabad Lubavics, Telegram, TicToc, Twitter

[popup][/popup]