A zsidók, akik Irántól kértek menedékjogot

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Politika

Szélsőséges haredi ortodox szekta vezetőjét vették őrizetbe Guatemalában.

Yaakow Weingartner letartóztatása

A Yeshiva World News ortodox honlap arról írt, hogy a guatemalai hatóságok Pészach első napján tartóztatták le Yaakov Weingartent, a Lev Tahor gyülekezet vezetőjét. A Kikar Hashabbat izraeli hírcsatorna értesülése szerint Weingartent gyermekrablással gyanúsítják.

A Lev Tahor gyülekezetet 1980-ban alapította a néhai Shlomo Helbrans rabbi Jeruzsálemben, majd Kanadába települtek ki, később pedig Guatemalában vertek gyökeret. A csoportot zsidó táliboknak is nevezik; a három évesnél nagyobb lányok és az asszonyok hosszú fekete köpenyt viselnek, ami alól csak a szemük látszik ki. A férfiak egész nap imádkoznak, és csupán a Tóra bizonyos részeit tanulmányozzák.

A Lev Tahor tagjai szélsőséges kósersági előírásokhoz tartják magukat. Csirkét nem fogyasztanak, mert úgy vélik, hogy a nagyüzemi állattartás során elvesztik a kóserságot. Gyakori a tizenévesek és az idősebbek közötti házasság.

A szekta tagjai

Az évek során a szekta vezetőit számos alkalommal vádolták gyermekrablással. 2019-ben négy tag ellen indult bírósági eljárás, akik két gyermeket akartak visszavinni a Lev Tahorba, miután édesanyjuk megszöktette őket onnan. A gyülekezet 2014-ben menekült át Kanadából Guatemalába, mert a kanadai hatóságok intenzív felügyelete alá kerültek: gyermekek zaklatása és kiházasítása volt ellenük a vád.

A guatemalai hatóságok szoros megfigyelés alatt tartották a Lev Tahor vezetőit. Az anticionista csoport tagjai Irántól kértek politikai menedékjogot.

JTA – Bassa László

[popup][/popup]