A zsidó parlamenti képviselő 55 évi tagság után kilépett a brit Munkáspártból

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Dame Louise Ellman szerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére alkalmatlan a miniszterelnökségre, mivel élvezi az antiszemiták támogatását.

Dame Louise Ellman

„Úgy vélem, hogy Jeremy Corbyn egyaránt veszélyt jelent az országra és a zsidó közösségre nézve” –nyilatkozta a The Times-nak a 73 éves képviselőasszony, aki hosszú ideje következetesen bírálta Corbynt. Lépését szerdán jelentette be, benyújtva lemondólevelét. Ebben azt írta, hogy „mélységesen aggasztja” az antiszemitizmus terjedése, és nem támogathatja a Labourt, amikor fennáll a veszély, hogy Corbyn lesz a miniszterelnök.

„Corbyn évtizedeket töltött a parlament padsorokban, és ez alatt mindig szót értett az antiszemitákkal, soha nem fordult ellenük, a Holokauszt tagadók és terroristák ellen. Vezetése alatt a zsidó párttagokat megfélemlítették, zaklatták, kirekesztették és a legvadabb összeesküvés-elméletek terjedtek akadálytalanul. A párt teret adott a zsidóellenes rasszizmusnak.”

Ellman 1997 óta parlamenti képviselő. „Továbbra is Liverpool Riverside népét fogom szolgálni” – írta. A BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a párt jelenlegi vezetése alatt képtelen tevékenykedni, de egy másik felállásban még visszatérhet.

A Munkáspárt szóvivője azt nyilatkozta, hogy Corbyn köszönetet mondott Ellmannak évtizedes odaadó szolgálatáért.

A párt képviselői közül többen is sajnálatukat fejezték ki Ellman távozásával kapcsolatban. Corbynt a párton belül többek között azért is támadták, mert sokáig nem volt hajlandó pártja alapszabályába iktatni az IHRA antiszemitizmus-meghatározását.

Egy helyi pártszervezet azért a szeptemberi megjegyzéséért kezdeményezett bizalmatlansági szavazást Ellman ellen, amiben kijelentette: megérti, hogy a zsidók komolyan fontolgatják, hogy elhagyják az országot, ha Corbyn lesz a miniszterelnök.

Februárban Luciana Berger képviselő lépett ki a pártból, és nemrég bejelentette, hogy a liberális demokratákhoz csatlakozik.

Májusban a brit kormány mellett működő Equality and Human Rights Commission (EHRC) kezdeményezett eljárást a Labour párton belüli állítólagos antiszemitizmus kivizsgálására. A megfigyelő csoport azt vizsgálja, vajon a párt valóban alkalmazott-e diszkriminációt, megfélemlítést zsidókkal szemben az Egyesült Királyságban, ami a 2006-ban elfogadott egyenlőségi törvény megsértését jelentené.

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

Címkék:brit Munkáspárt, Dame Louise Ellman, Jeremy Corbin

[popup][/popup]