A WHO megtalálta a koronavírus ellenszerét: elítélte Izraelt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének éves ülésszakán Szíria, Kuba, Törökország, Katar és a palesztinok által előterjesztett határozati javaslatot fogadtak el arról, hogy Izrael, úgymond, megsérti a palesztinok és a Golán fennsíkon élő szíriaiak egészségügyi jogait.

A csütörtöki ülés, amelynek a koronavírus terjedésére adandó válasszal kellett volna foglalkoznia, Izrael négy órán keresztül tartó kárhoztatásába torkollott, melynek során mintegy 30 delegátus – köztük a világnak az emberi jogokat leginkább lábbal tipró országai: Venezuela, Irán, Szíria, Észak-Korea, Kuba, Malajzia és Libanon – ítélte el a zsidó államot azért, ahogyan állítólag a palesztinok és szíriaiak egészségügyi jogait kezeli a Golán-fennsíkon.

Az ülés végül 78 szavazattal 14 ellenében, 32 tartózkodás mellett fogadta el azt az indítványt, hogy a WHO következő éves ülésszakára készítsen jelentést „a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben és a megszállt szíriai Golán-fennsíkon élők egészségi állapotáról”.

Meirav Eilon Shahar, Izrael ENSZ nagykövete azt nyilatkozta, hogy „nem volt szerencsés” a WHO Izrael ellenes „politikai” határozata akkor, amikor az egész világ a pandémia ellen küzd.

Hillel Neuer, a UN Watch megfigyelő csoport vezérigazgatója elutasította „a WHO határozat cinikus átpolitizáltságát ahelyett, hogy a COVID-19 világjárvánnyal vívott küzdelemre és más létfontosságú egészségügyi prioritásokra és sürgős teendőkre összpontosítana”. Szerinte a határozat már csak azért is sértő, mert Nyikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja üdvözölte „Izrael kitűnő együttműködését és koordinációját a palesztinokkal a koronavírus világjárvány során”.

Neuer ugyancsak elutasította azt az állítást, hogy a zsidó állam rendre megsérti azoknak a szíriaiaknak az egészségügyi jogait, akik a Bassár el-Aszad rezsim elől menekülnek. Hivatkozott az időközben leállított Jószomszéd operáció programra, amelynek során több ezer szíriai kapott orvosi ellátást izraeli kórházakban, vagy kezelték őket szükség esetén.

Izraeli külügyi körökben megjegyzik, hogy egy sor európai ország, amely korábban hasonló előterjesztéseket támogatott, ezúttal tartózkodott, vagy nem vett részt a szavazáson.

2019-ben 96 ország ítélte el Izrael, míg ezúttal 78. Az ellenszavazatok száma 11-ről 14-re emelkedett. A múlt évi 21-gyel szemben most 32 ország tartózkodott.

Israel Hayom – Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, ENSZ, Izrael, Izrael elítélése, WHO

[popup][/popup]