A világ boldogságindexe

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael a 11-ik; Magyarország a 69-ik.

Az ENSZ égisze alatt dolgozó, vizsgálatába számos tényezőt bevonó kutatócsoport közzétette jelentését, amely azt mutatja, mennyire érzik magukat boldognak az egyes országok lakosai.

„A boldogságindex megállapításainál figyelembe vették többek között a GDP-t, a várható élettartamot, a társadalmi szolidaritást, a szabadságérzetet, a korrupció és a társadalom bizalmi szintjét, valamint azt is mérték, mennyire gondolják nagylelkűnek magukat az emberek” -­ írja az izrael.info.

Izrael igen jól szerepelt a felmérésben: a 156 vizsgált ország közül a 11-ik helyen végzett. Az ország lakosai – Izrael minden gondja ellenére – bizakodva tekintenek a jövőbe.

Miután a nemzetközi média nem nagyon szeret Izraelről beszélni, ha nem hozhatja szóba a palesztinokat is, vessünk egy pillantást a vizsgálatban ugyancsak szereplő Palesztin Területekre is: ők a lista 104-ik helyén szerepelnek. Izrael többi szomszédai így végeztek: Libanon a 88-ik; Jordánia a 90-ik; Egyiptom a 122-ik; a boldogtalan Szíria a 150-ik.

*

Magyarország a 69-ik helyen végzett. Mivel nem ez az első ilyen jellegű felmérés, már nem lepődünk meg azon, hogy visegrádi partnereink sokkal jobb helyezést értek el: Csehország a 21-ik (!); Szlovákia a 39-ik; Lengyelország pedig a 42-ik helyen áll. Ausztriát ne is említsük (12.), de Szlovénia (51.) és Románia (52.) is előttünk áll. Szomszédaink közül Szerbiát (78-ik), Horvátországot (82-ik) és a szerencsétlen Ukrajnát (138.) sikerült megelőzni.

Címkék:Boldogságindex, Izrael, Magyarország

[popup][/popup]