A vallásos pártok benyújtják követeléseiket a kormányt alakító Netanjahunak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu megkapta a kormányalakítási megbízást Herzog államelnöktől. A harédi és vallásos cionista frakciók pedig megismételték már korábban bejelentett követeléseiket.

Yitzhak Yosef szefárd főrabbi, a Sasz párt szellemi vezetője

Netanjahu olyan helyzetbe került a miniszterelnöki székbe hatodik alkalommal történő visszatérésével, amilyenbe eddig sohasem: koalíciós partnerei között a Likud lesz az egyetlen mérsékelt párt. A leendő miniszterelnök koalíciós partnerei a múlt héten elkezdődött előzetes tárgyalásokkal kapcsolatban előre bejelentették követeléseiket, amelyektől a kormány megalakítását tették függővé.

 

A Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülvizsgálata

A Jahadut Hatora (Egyesült Tóra Zsidóság) frakció egyik szárnyának képviselője Mose Gafni (Degel Hatora) a szombat kimenetele után ismét megerősítette pártja álláspontját, amely szerint a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbírálását lehetővé tévő törvényjavaslata nélkül nem alakul meg Netanjahu leendő kormánya.

Gafni egy pártrendezvényen jelentette be: a kormány azon fog dolgozni, hogy visszavonja Avigdor Liberman leköszönő pénzügyminiszter és Naftali Bennett volt miniszterelnök által az elmúlt másfél évben kiadott – szerinte vallásellenes – jogszabáyokat. „Szükségünk van a Legfelsőbb Bíróságra, de legyen gyenge. – közölte Gafni.

A legutóbbi választáson rekordszámú – 11 – mandátumot szerző Sász párt szefárd főrabbija szintén megerősítette, hogy Netanjahu új kormányának olyan törvényjavaslatot kell elfogadnia, amely lehetővé a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbírálatát.

„Soha nem volt ilyen kormány – 32 vallásos és ultraortodox Kneszet-taggal. Esetleg van lehetőség a zsidó törvény módosítására? Nem tudom, lehetséges-e. Megjavítani a dolgokat, most van itt a lehetőség a jóvátételre” – tette hozzá.

Mose Gafni (Forrás: Wikipedia)

„Unokazáradék” eltörlése

A szefárd rabbi javaslata bár nem számít újnak, de ellentétes a zsidó állam több mint ötven éve érvényben lévő törvényeivel. A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt és az ultraortodox Jahadut Hatora, valamint a Sász párt az „unokazáradék” eltörlését követeli, ezzel korlátozva a bevándorlás lehetőségét a zsidó szülőktől született vagy a zsidó vallásra áttért bevándorlókra.

A felülbírálatra jogosító törvény bevezetése esetén drámai módon csökkenne az Izraelbe irányuló alija, és keserű harcot eredményezne a diaszpórában élő zsidók szervezeteivel, amelyek a jelenleg érvényben lévő törvényt támogatják.

 

Nem ortodox irányzatok visszaszorítása

„Ez egy ortodox állam, nem pedig reformzsidó” – jelentette ki, azzal vádolva a reformjudaizmust, hogy az „asszimilációt előmozdítója”. Joszef rabbi korábban is tett már provokatív megjegyzéseket, többek között a reformjudaizmus, a nők, a volt Szovjetunióból érkező bevándorlók ellen.

A haredi közösség vezetői régóta helytelenítik a Legfelsőbb Bíróság egyes döntéseit, például azokat, amelyek elismerték a nem ortodox zsidó áramlatokat, és azt a határozatot, amely az egyenlő teherviselésre való tekintettel megköveteli az államtól, hogy egyformán sorozza be az ultraortodox fiatalokat is a hadseregbe.

 

Aryeh Deri, a Sasz párt vezetője 

Magasabb juttatás a bóhereknek, mint a katonáknak

A koalíciós tárgyalások során Netanjahu állítólag a jesiva-hallgatóknak nyújtott ösztöndíjak jelentős emelésébe is beleegyezett. Ez esetben azoknak az ortodox férfiaknak az ösztöndíját, akik napjaikat munka helyett tanulással töltik, a jelenlegi havi 700 sékelről 1300 sékelre fogják emelni, ami az izraeli adófizetőknek további évi 1,5 milliárd sékelbe kerül majd, jelentette a hétvégén a 12-es csatorna. Az összeg valamivel több, mint amennyit a nem harci egységekben szolgáló katonák kapnak.

A jelentős mértékű emelést szintén a „felülbírálási törvény” biztosítaná, mivel Legfelsőbb Bíróság nyilván kifogásolná a haredi-diákok ösztöndíját, mivel a nem ortodox intézményekben tanulók nem kapnak ilyen juttatást.

Az ultraortodox férfiak körében a foglalkoztatási arány 52%, miközben a nem ortodox zsidó férfiaké 86%.

A tervezett ösztöndíjemelést Naftali Bennett volt miniszterelnök is bírálta, mondván, „se nem praktikus, sem nem erkölcsös.” Bennett azzal érvelt, hogy a lépés „kárt fog okozni az ultraortodox fiataloknak, a közvélemény Tórához való viszonyulásához és Izrael állam jövőjének.”

,,A megemelt juttatások még több fiatalt ösztönöznek majd arra, hogy ne menjenek el dolgozni, ne tanuljanak szakmát, hiszen kényelmesebb a jesivában maradni” – írta Facebookon Bennett.

ujkelet.live

Címkék:Izrael, kormányalakítás, teokrácia, vallásos pártok

[popup][/popup]