A túszszabadító izraeliek palesztin civilnek és Hamászosnak álcázták magukat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Helyiek szerint az izraeli erők álruhában léptek be a Nuseirat táborba a mentőakció előtt, néhányan azt mondták magukról, hogy kitelepített gázaiak, akik lakást béreltek abban az épületben, ahol Noa Argamanit fogva tartották.

A szaúdi tulajdonban lévő Asharq hírcsatorna helyi lakosokat idézett, akik szerint a különleges erők egyik egysége, köztük nők is, álruhában, egy matracokkal megrakott fehér autóval hajtott be a táborba. Elmondásuk szerint a nők olyan ruhákat viseltek, “amilyeneket a nők itt viselnek a háborúban”. A beszámoló szerint a különleges erők az Izraeli Védelmi Erők rafahi hadművelete elől menekülő palesztinokként mutatkoztak be a helyi lakosoknak, és azt mondták, hogy a nuseirati piac környékén béreltek helyet, miközben arra az épületre mutattak, ahol Noa Argamani túszt tartották fogva. A három férfi túszt – Andrej Kozlovot, Shlomi Zivot és Almog Meir Jant -, akiket szintén a művelet során mentettek ki, egy másik, 200 méterre lévő épületben tartottak fogva.

Az izraeli Ynet hírportál szerint az egység mista’aravim néven ismert személyekből állt, olyan különleges erőkből, amelyek a helyi arabok közé vegyülve és a nyelvet folyékonyan beszélve tevékenykednek a palesztin területeken.

Az álcázott erők állítólag kiszálltak az autójukból, és két csoportra oszlottak, amelyek a két épület valamelyike felé tartottak, hogy felkészüljenek a műveletre. Szemtanúk elmondták az Asharqnak, hogy más különleges erők is beosontak a nuseirati táborba egy segélyszállító teherautón belül. Az IDF tagadta, hogy humanitárius szállítmányokat használtak volna a művelethez. Egy másik jelentésben a Nuseirat tábor egyik lakója az Al-Arabiya szaúdi hírcsatornának elmondta, hogy látta, amint a szomszédja házába rohamoznak be a Hamász katonai egyenruhát, sisakot és jelvényeket viselő férfiak, és először azt hitte, hogy a Hamász ügynökei, de később rájött, hogy az IDF egyik különleges egységének tagjai.

ToI

Címkék:túszmentés

[popup][/popup]