A túlterheléses támadások megsértik a sajtó- és szólásszabadságot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Jelenleg nem tudunk biztosat arról, hogy ki követte el a túlterheléses támadást a honlapunkat működtető szerver ellen – melyen több, ellenzéki beállítottságú honlap is működik. A közelmúlt hasonló jellegű támadásairól a Media1 hírportál számolt be, melyet alább szemlézünk.

A Hano bűnözői álnevet használó kibertámadó többek között annak az International Press Institute (IPI) nevű nemzetközi újságírói szervezetnek a honlapját is elérhetetlenné tette, mely épp előtte kiállt a magyarországi internetes sajtószabadságért és felhívta az Európai Unió vezetőinek figyelmét a több mint 40 magyar médiumot ért támadás jelentőségére, valamint a magyar rendőrség nem hatékonyan zajló nyomozására. A bűnöző ezekben a napokban további más portálokkal is bővítette leblokkolt áldozatainak számát, jelenleg is van olyan oldal, amelyik a támadások miatt nem érhető el. A kormány feltűnően hallgat a jól láthatóan a Fidesszel szimpatizáló, és valószínűleg a támadásokra már legalább egy lakás árát elköltő bűnöző ügyében, ráadásul Belügyminisztérium azt sem hajlandó kommentálni, hogy a rendőrséget milyen kritikák érik a nyomozásokkal kapcsolatban.

HanoHatesU – többek között ezt, a magyar hírportálok egy jelentős része által is jól ismert támadó kódot hagyta hátra maga után a saját magát Hano néven emlegető internetes bűnöző, aki néhány nappal ezelőtt több millió rosszindulatú lekéréssel viszonylag hosszú időre lebénította a Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute / IPI) honlapját – tudta meg a Media1 a nemzetközi szervezet egyik illetékesétől.

Scott Griffen, az IPI elnökhelyettese a Media1-nek egy online videóhívás keretében szerdán elmondta: a brutális méretű kibertámadás azután indult el az IPI honlapja ellen, hogy  a szervezet angol nyelvű közleményt adott ki, mellyel a magyarországi kibertámadások súlyosságára hívták fel a figyelmet (lásd a közlemény magyar összefoglalóját ITT).

A közlemény szerint a túlterheléses támadásokon (DDoS) alapuló bűncselekményekkel megsértik a sajtó- és szólásszabadságot Magyarországon, amikor portálokat bénítanak meg. Az IPI a közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a támadások ügyében a magyar rendőrség nem végez hatékony nyomozást, hiszen a felderítéseket a több mint 40 magyar portált ért támadások ügyében külön-külön kerületi kapitányságokra helyezték át, tehát az ügyeket elkülönülten kezelik, így a támadásokra vonatkozó lényeges adatok nincsenek együtt kezelve. (A Media1.hu és a Vipcast.hu elleni támadássorozat ügye a Nemzeti Nyomozó Iroda Kibervédelmi Felderítő Osztályán tett feljelentésük után például Budapest XIII. kerületébe került át.)

 

Kísérteties hasonlóságok a támadások között

A támadó sikerrel blokkolta Media1-en kívül például az Átlátszót, a HVG-t, a Telexet, a Klubrádiót, az ATV-t, a Népszavát, a Spirt FM-et, a Nyugat.hu-t, a Forbes.hu-t, a WMN.hu-t, a Nyugatifény.hu-t, az Ellenszél.hu-t, de még a Budapest Pride weblapját és a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) honlapját is. Összesen több mint 40 magyar portált ért DDoS-támadás. Több internetes oldalt külföldre kellett menekíteni Magyarországról, mivel a magyarországi internetes szolgáltatóik jelezték, hogy a továbbiakban nem tudják szavatolni a portálok biztonságos működését. A támadó a Media1-et ért támadáskor tudatta, hogy ő tette elérhetetlenné 2021-ben az ellenzéki előválasztás honlapját.

Teljes cikk

[popup][/popup]