„A tíz legsúlyosabb globális antiszemita incidens 2022-ben”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az amerikai Simon Wiesenthal Központ (SWC) idén is közzétette az antiszemitizmusról szóló éves jelentését. Eszerint a dobogón Kanye West, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és Mahmud Abbasz követik egymást.


A jelentés azt is megállapítja: az antiszemita incidensek világszerte elsöprő trenddé álltak össze.

 

Kanye West (Forrás: Wikimedia commons)

1.Kanye West

A neves intézet éves jelentése a hírhedt amerikai rappert és influencert rakta az első helyre, mondván, tettei “a gyűlölet cunamiját” indították el.

West decemberben odáig ment el, hogy egy interjúban még Hitlert is dicsérte: “Minden embernek van valami értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek”.

A jelentés szerint Christopher Wray, az FBI igazgatója megerősítette, hogy az Egyesült Államokban a vallási alapú gyűlölet-bűncselekmények mintegy 63 százaléka zsidók ellen irányul, akik pedig a lakosságának csak 2,4 százalékát teszik ki.

“Az elmúlt napokban és hetekben elkövetett gyűlölet-bűncselekményekben sokszor láttunk festékszóróval felfestett ‘Kanye-nak igaza volt’ feliratot. Régebben ez úgy szólt, hogy ‘Hitlernek volt igaza’. Tehát azt látjuk, hogy a szavak fegyverként való felhasználását tettekre váltják át. Ez egy borzalmas év volt” – nyilatkozta a CBN News–nak Abraham Cooper rabbi, a Wiesenthal Központ igazgatója.

  1. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

A lista második helyére az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa került, az Izraelt a nácikhoz hasonlító, a zsidó államot delegitimáló, ám a palesztin terrorizmust legitimáló magatartása miatt.

A dokumentum felidézi, hogy októberben a testület vizsgálóbizottsága jelentést tett közzé, amelyben a zsidó államot egyebek mellett az arab állampolgáraival szembeni diszkriminációval és a palesztin nőkkel szembeni erőszakkal vádolta. Közölték azt is, hogy kivizsgálják azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael “apartheid állam”, Izrael biztonsági aggályait pedig “fikciónak” minősítve elutasították.

 

Mahmud Abbasz Berlinben

  1. Mahmúd Abbász „ötven Holokausztja”

Dobogós helyezést ért el Mahmúd Abbász és a Palesztin Hatóság is: a jelentés felidézi azt a tavaly augusztusi botrányt, amikor a palesztin elnök Berlinben kijelentette, hogy Izrael “ötven holokausztot” követett el a palesztinok ellen (miközben Scholz német kancellár némán állt mellette, és csak másnap ítélte el a nyilatkozatot).

Európaiak milliói hisznek az „Izrael=Nácik” nagy hazugságban. Egy decemberben közzétett felmérés szerint minden harmadik norvég úgy véli, hogy Izrael ugyanolyan rosszul bánik a palesztinokkal, mint a nácik a zsidókkal. Egy korábbi németországi felmérés megerősítette, hogy ott a németeknek szintén egyharmada hiszi ugyanezt. Egy minapi vizsgálat szerint az amerikaiak 40 százaléka is hitelt ad ennek a vádnak kisebb-nagyobb mértékben.

A Holokausztot gúnyoló iráni karikatúra

  1. Az iráni rezsim Izrael-ellenes uszításai

A Wiesenthal Központ antiszemitizmus listáján a negyedik helyen Irán államilag szponzorált zsidóellenes gyűlöletkeltése, Izrael kiirtásával való állandó fenyegetőzése áll.

„A nácik és a szovjet kommunisták legjobb hagyományaihoz híven – írja az SWC jelentése – az iráni rezsim sorozatos népirtásra uszító, teológiai zsidógyűlöletét egy úgynevezett Zsidó Tanulmányok Központja vezeti. Az iráni Zsidó Tanulmányok Központja több mint ezer szemenszedett antiszemita esszét tett közzé, amelyekben a teológia, a zsidók történelmi gyűlölete és az Izrael-ellenes gyalázkodások mérgező keverékét vegyíti. Ezek közé tartozik a vérvád egy változata, amely azt állítja, hogy a „palesztinai cionisták” által elkövetett “gyermekgyilkosságok” gyökerei a Tórában keresendők.”

 

  1. Túszejtés egy texasi zsinagógában

Ötödik helyen áll az egy évvel ezelőtti döbbenetes eset, a texasi Coleyville zsinagógájában történt túszejtés. Malik Akram, egy felfegyverzett brit pakisztáni négy túszt ejtett a Bét-Izrael a zsinagógában és egy – amerikaiak elleni gyilkossági kísérletért elítélt – al-Kaida-ügynök szabadon bocsátását követelte.

“Az Atlanti-óceán mindkét partján történtek zsinagógák és más zsidó intézmények elleni támadások, beleértve a horogkeresztek felmázolását, a lövöldözést és vandalizmust is” – állapítja meg a SWC jelentése.

Antiszemita garázdaság New Yorkban- 2018 október 14.

  1. Zsidók elleni támadások a nyugati demokráciák központjaiban

Itt a jelentés első helyen emeli ki a New Yorkban tapasztalható antiszemita gyűlölet-bűncselekmények növekvő számát. “Ultraortodox zsidókat, különösen Brooklynban, megvertek, leköptek, letépték a kalapjukat a fejükről, és szidalmazták őket az elmúlt egy év támadásai során.”

De sorra vesz a jelentés több más nyugati nagyvárost: Chicagót, Londont, Berlint, és több németországi várost is. Felidézi, hogy Semen Gorelik, Brandenburgi állam zsidó közösségének elnöke nyílt levélben jelentette be, hogy elhagyja Németországot és Izraelbe költözik. Gorelik felszólította a német zsidókat, hogy kövessék példáját az országban tapasztalható növekvő antiszemitizmus miatt.

  1. Antiszemitizmus az amerikai egyetemeken

Abraham Cooper, az SWC vezetőjének egyik legnagyobb aggodalma azonban az, hogy mi történik az amerikai egyetemi campusokon, ahol a diákok olyan légkörben élnek, ahol a zsidókat még magas szinten pl. az ENSZ–ben is démonizálják, és ahol sokan megkérdőjelezik, hogy egyáltalán létre kellett–e hozni a zsidó államot.

A Harvard Egyetemen – az amerikai elit egyetemek csúcsa – több antiszemita incidens történt, mint bármely más amerikai egyetemen 2022-ben. Ennek válogatott példái közé tartozik a zsidó diákszervezet, a Hillel plakátjainak letépése, az étkezdékben a kóser ételekre ragasztott Izrael-ellenes matricák, valamint az izraeli utazásokat elítélő táblák kihelyezése. Megpróbálták megzavarni az Izrael-párti előadókat is. Egy horogkeresztet találtak az egyik egyetemi kollégiumban, az egyetem újságja támogatta az antiszemita, Izrael-ellenes BDS mozgalmat, és a Harvard Palesztinai Szolidaritási Bizottsága felállított egy falat, amelyen holokauszt-ábrázolások voltak láthatóak, tele antiszemita kijelentésekkel.

  1. A németországi Documenta művészeti kiállítás

A Documenta, egy ötévente megrendezésre kerülő rangos művészeti kiállítás látogatói a zsidókról készült ellenséges karikatúrákat láthattak a kiállítás egyik központi helyszínén. Egy monumentális festmény egy helyén disznófejű izraeli katona látható, aki Dávid-csillagot visel a sálján. Szintén látható volt egy pajeszos zsidó SS-szimbólumokkal díszített sapkával és szivarral.

A botrány hónapokig tartott. A festményt eltávolították, de a Documentát szervező tisztviselőket széles körben elítélték a civil szervezetek és a politikusok. Claudia Roth, Németország kulturális minisztere annak idején kijelentette: “Szerintem ez antiszemita képi ábrázolás”.

Nancy Faeser, Németország belügyminisztere nemrégiben kijelentette, hogy az antiszemitizmus országában “nemcsak a peremeken, hanem társadalmunk szívében is megtalálható”.

  1. A Black Hebrew Israelite (Fekete Héber Izraeliták – BHI) mozgalom

A BHI teológiája azt állítja, hogy a feketék (és néha a spanyolajkúak és az amerikai őslakosok) a bibliai izraeliták igazi leszármazottai – nem pedig a ma élő zsidók, akiket a BHI csalóknak nevez.

A BHI mozgalom szélsőségesei felbátorodtak Kanye West közelmúltbeli antiszemita szónoklatai nyomán. Nemkülönben Kyrie Irving, egy fekete kosárlabda sztárnak egy antiszemita filmet megosztó tweetje óta, amely milliókkal ismertette meg a BHI ideológiáját a mainstream médián keresztül és több mint 70 millió közösségi média követővel.

Ennek nyomán százak gyűltek össze Brooklyn egyik zsidó lakónegyedének közelében, ahol azt skandálták: “Mi vagyunk az igazi zsidók” és “Ideje felébredni”. A BHI ideológiája feltűnő hasonlóságot mutat a fehér felsőbbrendűséget hirdető keresztény identitás mozgalom hitével – akik szerint Izrael igazi gyermekei a fehér európai nem zsidók, a zsidók pedig sátáni szélhámosok.

  1. Telegram

A Telegram több mint félmilliárd felhasználójával a világ egyik legelterjedtebb üzenetküldő alkalmazása. A Telegram azonban a zsidógyűlölők és más szélsőségesek gyűjtőhelye is, akiket általában kitiltanak más internetes platformokról. Az SWC kutatói több mint 400 Telegram-csoportot és csatornát azonosítottak, köztük azt a rasszista, antiszemita kiáltványt, amelyet az a terrorista írt, aki 2019-ben 51 embert gyilkolt meg Új-Zélandon.

TEV.hu/Szombat

Címkék:ENSZ Emberjogi Tanácsa, Kanye West

[popup][/popup]