A tiltakozások hatására elmarad a mostani szegedi Horthy-emléktábla avatás

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

Miután szegedi lapok nyomán megírtuk, hogy Szegeden Horthy emléktábla avatásra készülődnek, az országos sajtó is felfedezte az ügyet, a Mazsihisz pedig tiltakozott, hogy a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mondott volna az avatón, úgy tűnik, hatott a sokasodó tiltakozás.

Mihállffy Béla KDNP-s képviselő (Fotó: MTI / Rosta TIbor)

Tiltakozott a szegedi MomentumBotka László polgármester, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is, utóbbi elfogadhatatlannak nevezte az egészet. Ennek kapcsán jött hétfőn derült égből a hír, hogy a KDNP szerint „a hír hamis”, Mihálffy Béla ugyanis nem fog részt venni az eseményen – írja a szegeder.hu.

Csakhogy a neve ott volt mindvégig a meghívón, amit a Vitézi Rend adott ki, ezért felmerült a kérdés, hogy mégis mi történt. Azt tudjuk – írja a lap -, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt szerint hamis a hír, azaz szó sem volt ilyenről.

Mihálffy korábban a Szegedernek a következőt válaszolta: „A hír továbbra sem igaz. Horthy kiállításra és Horthy dombormű avatására semmilyen meghívást nem fogadtam el és azon nem is fogok részt venni. A továbbiakban ezzel az üggyel nem kívánok foglalkozni.”

A Vitézi Rend, valamint a KDNP és Mihálffy válasza szembe mennek egymással,  úgyhogy megkeresték az esemény szervezőit.

A Vitézi Rend a szegeder.hu kérdésére megerősítette, hogy az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla képviselő úr beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta.

Szóval a Vitézi Rend levele alapján a hír mégsem volt hamis. A portált arról is tájékoztatták, hogy az október 15-i emléktábla-avatásra nem kerül sor az eredeti időpontban, azt egy későbbi időpontban tartják csak meg.

[popup][/popup]