Új Horthy emlékmű – a Mazsihisz szerint rombolja a demokráciát

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Október 15-én szombaton az állami tulajdonban lévő Délvidék Házban, a Parlament után ismét Horthy emlékművet avatnak, ezúttal egy domborművet.

Délvidék ház – a Horthy-szoboravatás tervezett helyszíne

„Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó úr, a Vitézi Rend alapítójának a nevét a mai napig egyesek összevonják (hazug módon) negatív ideológiákkal és meg nem érdemelt módon kezelik emlékét.”

Egyesek többek között ezzel a mondattal hívják fel a figyelmet arra, hogy a Vitézi Rend Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányság tagjainak sikerült megtalálni Szegeden az egyetlen olyan helyszínt, ahol lehetőségük van arra, hogy Horthy Miklósnak emlékművet állítsanak. És ezt most meg is teszik – írja a szeged.hu.

A domborművet az állami tulajdonú Délvidék Házban avatják fel.

Túri Török Tibor alkotásnál avatóbeszédet mond:

  • Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója,
  • Dorogi György, a Mi hazánkkal a Csongrád-Csanád megyei közgyűlésbe bejutott, majd Szabó Bálinttal Szegeden közös politikai karriert kezdő, ám a fideszes provokátorhoz képest is hihetetlenül rövid idő alatt felsülő, elfelejtésre érdemes jobboldali beállítottságú illető,
  • és elvileg Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság fideszes országgyűlési képviselője.

A Horthy-szobor állítása egyébként évtizedes történet már Szegeden: 2011-ben 800 ezer forintot összegyűjtöttek egy mellszoborra, aminek a posztamense is elkészült már, csak a bronz betűk hiányoztak róla. Akkor Haág Zalán, a KDNP közgyűlési képviselője azt mondta, „sokat köszönhet Szeged annak a kornak, amelyet Horthy Miklósról neveztek el. Tudom, hogy vitatott a személye, de a város tartozik neki ennyivel. Nehéz korban élt, voltak politikusi hibái, de a mérleg mégis pozitív irányba billen.”

Botka László polgármester viszont kijelentette, „nem támogatok sem Horthy Miklós-, sem Kádár János-szobrot. A XXI. századi demokratikus Magyarországnak egyik történelmi kor vezetője sem lehet követendő példa.”

A szeged.hu megkereste Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke (Fotó:
MTI / Szigetváry Zsolt)

Heisler a közelgő avatás kapcsán felelevenítette, hogy nem olyan régen a Parlamentben Dúró Dóra, a Mi hazánk országgyűlési képviselőjének a dolgozószobájában avattak Horthy-szobrot. Heisler azt mondta: „az, hogy egymás után viszonylag hamar két ilyen szobrot is felavatnak, rendkívül rossz irány. Ez a fajta Horthy-kultusz, ami szép lassan kiépül Magyarországon, megítélésünk szerint rombolja a hazai demokráciát. Horthy Miklósnak a regnálása alatt számos kirekesztő törvényt hoztak. Alatta indították el a magyarországi zsidók deportálását: 600 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg a második világháborúban miatt. Úgy gondoljuk, Horthynak felelőssége van ennek a 600 ezer magyar zsidó állampolgárnak a meggyilkolásáért. De nemcsak a 600 ezer magyar zsidóról van szó: óriási felelőssége van a II. magyar doni hadseregnek az elvesztésében is. Ezért nem gondoljuk azt, hogy egy ilyen politikus bármilyen szinten referenciaszemély lehetne a magyar politikában.”

A Mazsihisz elnöke megjegyezte azt is, 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök mondott egy beszédet az Országgyűlésben, akkor elhangzott a Parlamentben, hogy „nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

Heisler szerint ez egyértelműen igaz Horthy Miklósra: Azok, akik ezt a szoborállítást végzik, szembe mennek Magyarország miniszterelnökének akaratával is.

Heisler András ennek kapcsán megjegyezte azt is, ők már úgy tudják, Mihálffy Béla mégsem mond beszédet ezen az avatáson.

[popup][/popup]