A TEV és a kurucinfo – mi a cél?

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Sokan nem értik, hogy a TEV miért az Egyesült Államokban keresi a kurucinfo szerzőit és támogatóit?

lazar-gyorgy

Varga Béla, a kurucinfo amerikai bejegyzője nemrég az Egyesült Államokból Kanadába szökött.  Jelenleg az FBI is keresi, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Váratlan fordulat ez abban a jogi folyamatban, amelyet a budapesti TEV (Tett és Védelem) alapítvány indított el az Egyesült Államokban, a rasszista kurucinfo internetes portál ügyében.

Orbán Viktor miniszterelnök egy amerikai képviselőkhöz intézett korábbi levelében azt sejtette, hogy az  antiszemitizmust Magyarországra az Egyesült Államok exportálja, hiszen a kurucinfo ott van bejegyezve.  Rétvári Bence államtitkár is azt írta nekem, hogy a kurucinfo-n megjelenő „antiszemita provokációkat” az USA-ból támogatják, sőt, Rétvári egy jeruzsálemi konferencián kijelentette, hogy a kurucinfo propagandája Magyarországra “a határokon túlról” érkezik, és mivel az amerikai politikusok nem tesznek semmit, felkérte a résztvevőket, hogy segítsenek az antiszemitizmus ellen küzdő magyar kormánynak.  (Rétvári felszólalása itt nézhető meg.)

Tény, hogy a kurucosoknak vannak támogatóik Amerikában, a szimpatizánsok főleg a Jobbik támogatói hálózatának tagjai, de minden jel arra mutat, hogy a portál tartalmát Budapesten szerkesztik, és pénzügyeit is Magyarországon intézik.

Sokan nem értik, hogy a TEV miért az Egyesült Államokban keresi a kurucinfo szerzőit és támogatóit?   Az amerikai eljárás elindításához a TEV jó néhány budapesti bírósági eljárást is csatolt, azt állítva, hogy azok továbbviteléhez szükséges az amerikai meghallgatás.   De Magyarországon nem hozták nyilvánosságra, hogy a kurucinfo ügyében hány eljárás indult, kik ellen, hányat zártak le, vagy utasítottak el a hatóságok, és hány ügy van jelenleg is folyamatban?   Nem világos az sem, hogy miért utasítottak el feljelentéseket, és miért nem vezettek eredményre az eddigi eljárások?

Rétvári Bence (Fotó: 168 óra)

Az Egyesült Államokban lehetőség van arra, hogy egy másik országban folyó vizsgálathoz jogsegélyt nyújtsanak, ha arra a bíró megfelelő indokot lát.  Mindez egy amerikai törvény (28 U.S. Code § 1782  – Assistance to foreign and international tribunals and to litigants before such tribunals) alapján történik.

Ezt az amerikai jogszabályt használta ki a TEV, és kérték, hogy Varga Béla meghallgatásával segítsék kideríteni, hogy kik a kurucinfo szerzői és szerkesztői.  Arra kérték az amerikai hatóságokat, hogy hallgassák meg Varga urat, és a meghallgatás eredményét küldjék el Budapestre. (Megjegyzem, hogy ezért a szívességért az amerikai adófizetők állják a cehhet.)

VargaBela (3)

Varga Béla és neje – még a szökés előtt

Bodnár Dániel úr a TEV nevében fordult a San Francisco-i Laurel Beeler bíróhoz azzal, hogy Varga úr meghallgatása nélkülözhetetlen a budapesti ügyek továbbviteléhez.  Ez sokunkat meglepett, mivel Budapesten is lehetőség lenne a kurucosok kilétének megállapítására. Például ez ügyben Szegedi Csanád  is  értékes információkkal szolgálhatna.  Miért szükséges ehhez egy amerikai adófizetők által finanszírozott vizsgálat?

A TEV nem büntetőjogi eljárást kért Varga Béla ellen, pedig ezt már régen megtehette volna a magyar hatóságok támogatásával, hiszen Garai-Édler Esztert bizonyítottan fenyegette Varga, és az kimerítette volna a „felony” (súlyosabb bűncselekmény) bűntett fogalmát.  Viszont Garai-Édler feljelentése után a magyar hatóságok megtagadták az amerikaiak megkeresését.

Varga  meghallgatására soha nem került sor, mert vitába keveredett az ellenfél ügyvédeivel, megfenyegette őket, mire azok a hatóságokhoz fordultak. Vargát rövid időre letartóztatták, majd óvadék ellenében kiengedték, ő pedig később Kanadába menekült, mivel állítólag kanadai állampolgár is.  És most már az FBI is keresi.

De ennek az intermezzónak nincs köze a kurucinfo-hoz, a portál továbbra is zavartalanul működik.

A TEV azt is jelentette, hogy tárgyalt Andy Daviddel, Izrael állam San Francisco-i konzuljával a kurucinfo ügyében. Vajon mi köze van egy USA-ba akkreditált izraeli diplomatának a magyar szervezet jogi eljárásához?  Furcsa ez, hiszen Kaliforniában nagy létszámú magyar főkonzulátus is működik, gyakorlatilag a kurucinfo bejegyzőjének szomszédságában.  Érthetetlen, hogy Kálmán László, az Orbán-kormány által kinevezett kaliforniai főkonzul évek óta nem hajlandó jogi lépéseket tenni a kurucosok ügyében.  (Kérdésemre Andy David nem erősítette meg kapcsolatát a TEV-vel.)

Dícséret illeti viszont a TEV-et, amiért kapcsolatba léptek a San Francisco-i főügyésszel, George Gascón-nal.  Ez felhívja majd az amerikai sajtó figyelmét az újvilági Jobbik-szimpatizáns csoportokra.  Sok amerikait felháborít, hogy a Jobbik jelentős támogatói bázist építhetett ki Észak-Amerikában. Ezeket a kapcsolatokat Vona Gábor 2010-es clevelandi nagygyűlése alapozta meg.  Idén Staudt Gábor tartott előadásokat New York-ban és Torontóban, sőt, a torontói Független Magyar Rádió interjút is közölt vele.

A TEV részéről Bodnár úr kijelentette, hogy a kurucinfo internetes szolgáltatója (CloudFlare) szerződési feltételei kizárnak olyan tartalmakat, amelyek valamely országban bűncselekménynek minősülnek. Mivel Magyarországon a kurucinfo működése hét-nyolc bűncselekmény-kategóriát is kimeríthet, ezen az alapon kötelezhetik a CloudFlare-t a szolgáltatás leállítására. De egyelőre nem világos milyen „bűncselekmény-kategóriákról” beszél Bodnár úr. A CloudFlare képviselője Daniella Vallurupalli ugyanakkor kijelentette, hogy a CloudFlare nem kommentál semmit klienseik (ebben az esetben a kurucinfo) engedélye nélkül.  Jogerős ítéletre ugyan reagálnak, ha van ilyen, de ebben az ügyben még amerikai per sincs!

Még a TEV által megbízott amerikai ügyvéd, Michael Sweet, is azt nyilatkozta, hogy ő sem biztos abban, hogy Varga vagy a CloudFlare bármilyen hasznos információval szolgálhatnak.  (Ez itt olvasható.)

Egyáltalán mi a célja a TEV amerikai eljárásának?

Ezt jó lenne tisztázni, hiszen a kurucinfo portál immár nyolcadik éve zavartalanul működik, és semmilyen jel nem mutat arra, hogy változás várható a jövőben.

 

 

 

[popup][/popup]