A tálibok támogatják egy elhagyott zsinagóga felújítását

Írta: Szombat - Rovat: Építészet, Politika, Történelem

A nyugat-afganisztáni Herát városában ugyan már évtizedek óta nem élnek zsidók, de a 20. század fordulóján épült Yu Aw zsinagógát most egy projekt keretében megmentik az összeomlástól – írja az Art Newspaper.

A Yu Aw zsinagóga Heratban

A helyi önkormányzat és helyi szervezetek tervei alapján 16 hónapra tervezett munkálatokat a svájci Aliph Foundation, amely a konfliktuszónákban lévő kulturális örökség mentésével foglalkozik, mintegy 500.000 dollárral támogatja. A projekt keretében a Hammam-e Mosaie (zsidó fürdő) nevű mikve is megújul.

A zsinagógán utoljára 2009-ben végeztek rekonstrukciós munkálatokat, és alakítottak ki nők és gyermekek számára oktatási központot, ám az épületet 2014-ben kénytelenek voltak bezárni a városi csatornából eredő szennyvízszivárgás miatt.

A felújítás célja nem kifejezetten a zsidó örökség védelme –Zalmay Safa a heráti műemlékvédelmi osztály vezetője szerint „kulturális és történelmi műemlékről van szó, ami nem szolgál vallási célokat.”

Az egykor több tízezres zsidóságból 1948-ra 280 család maradt Herátban. Majd ők is kivándoroltak Izraelbe, ill. az USÁ-ba és az 1970-es évek végére a közösség teljesen eltűnt. Az utolsó zsidó családegyesítés keretében egy éve alijázott Izraelbe.

A talibán kormány hivatalnoka Zalmay Safa szerint: „Érdekünkben áll a kulturális örökség védelme. Szeretnénk bizonyítani, hogy vallási türelmet gyakorlunk, elfogadjuk a másságot, békét kívánunk, és nem vagyunk szélsőségesek.”

JTA – Bassa László

Címkék:Afganisztán, Herat, Tálibok, zsinagóga felújítás

[popup][/popup]