A tálib hatalomátvétel mozgósítja a radikális iszlámot világszerte

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Szakértők szerint Amerika ellenségei és dzsihadista csoportok lehetnek a nyertesek.

Tálib zászlókkal ünneplő tömeg a szíriai Idlib városában (forrás: twitter)

A Szíria északnyugati részén található Idlib városában egy al-Kaida csoport által tartott szimpátiatüntetés mutatta, hogy a radikális iszlámisták bátorításnak veszik a fordulatot Gázától Pakisztánig és Nyugat-Afrikáig.

Számukra ajándék a tálib hatalomátvétel és annak bizonyítéka, hogy Washington végül cserbenhagyta szövetségeseit és hogy erős hadseregek is legyőzhetők kellő állhatatossággal.

A húsz év háborúskodás alatt az USA és a NATO által az afgán biztonsági erőkre elköltött dollármilliárdok dacára a tálibok az amerikaiak kivonulását követő alig több mint egy hét alatt hatalmukba kerítették csaknem az egész országot, és menekülésre kényszerítették Ashraf Ghani elnököt.

Azóta több tízezren igyekeznek elhagyni az országot a nyugatiak által létrehozott masszív légihíd segítségével.

Hassan Abu Haniyeh jordániai szakértő szerint „az afganisztáni események bátorítást jelentenek Amerika ellenségei számára és aggodalommal töltik el a szövetségeseket. Úgy érzik, bármikor magukra maradhatnak, amint az Ashraf Ghani kormányával is történt.”

Vannak olyan vélemények, hogy Afganisztán a Nyugat ellen harcoló erők támaszpontjává válhat a 2001. szeptember 11. előtti időkhöz hasonlóan, ami kiváltotta az amerikai inváziót.

Elie Tenenbaum, a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézete biztonsági kérdésekkel foglalkozó részlegének igazgatója nyilatkozta: „A talibán győzelem hatással lesz a dzsihadista harcosokra a mostani évtizedben ugyanúgy, mint ahogyan a szovjetek elleni győzelem hatott az 1990-es évek eseményeire és azóta.”

Furcsa duplacsavar, hogy a tálibok győzelme lökést adott riválisaiknak, például az Iszlám Állam afgán szárnyának. Csütörtökön ők vállalták a felelősséget a kabuli repülőtér környékén elkövetett öngyilkos merényletért, amelyben több mint százan vesztették életüket, köztük 13 amerikai katona.

A táliboknak most a felbátorodott ISIS-szel is szembe kell nézniük, akik még náluk is radikálisabbak. Soraik megerősödtek, miután a tálibok megnyitották a börtönöket.

Az ISIS múlt heti hírlevelében elítélte a tálibokat, mondván, hogy összejátszanak az amerikaiakkal és újabb szent háborút hirdetett meg a Nyugat ellen.

Times of Israel – Bassa László

 

Címkék:iszlám győzelem, Tálibok

[popup][/popup]