A Sabak volt vezetője: „a szolgálatmegtagadás helyénvaló, mert egy demokratikus államnak fogadtunk önkéntes szolgálatot, nem egy diktátornak”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Sabak belbiztonsági szolgálat előző vezetője, Nadav Argaman csütörtök reggel támogatta a légierő tartalékos tagjainak a szolgálat beszüntetésre vonatkozó döntését, tiltakozásul a kormány igazságügyi reformterve ellen.

A koalíció arra készül, hogy második és harmadik olvasatban – a Kneszet nyári ülésszakának végéig, azaz július 30-ig – elfogadja az ésszerűségi mércét kvázi eltörlő törvényjavaslatot, amely korlátozza a választott tisztviselők döntéseinek bírósági felülvizsgálatát.

,,A vezérkari főnöknek és a Sabak vezetőjének oda kell mennie a miniszterelnökhöz, és meg kell mondania neki, hogy ‘elég volt’”- nyilatkozta Argaman a katonai rádiónak. ,,A felelősséget a pilótákra és az önkéntesekre hárítani abszolút hiba. Ha a törvény átmegy, ez egy másik ország lesz, és nem fog kötelezni minket a velünk kötött szerződés.”

  • ,,Ezért az önkéntesség megszüntetése helyénvaló. Önkéntes [szolgálatra] egy zsidó és demokratikus államért jelentkeztem, nem azért, hogy diktátort vagy diktatúrát szolgáljak”.
  • ,,Én is küldenék egy ilyen levelet, egy perccel azután, hogy az ésszerűség mércéjének korlátozása átment, de nem sietnék ilyen fenyegetőzésekkel.”

Argamant bár zavarja a tartalékos szolgálati jogviszony megszüntetése, mert a jövőben más csoportok is hasonlóan nyomást gyakorolhatnak a kormányra, de szerinte ezúttal indokolt, mert a kormány lépései eltérnek más kormányok lépéseitől, példának hozva a Gázai övezettől való elszakadást.

„Ez egy ország rezsimpuccsa. Mindannyian szolgáltunk különböző kormányok alatt, és különböző parancsokat kaptunk, némelyikben jobban hittünk, másokban kevésbé. Itt más valóság van, egy rezsimváltás, egy új valóság” – magyarázta.

  • ,,Bármely jogszabály, amely nem rendelkezik széles körű konszenzussal, káoszba fogja vezetni Izrael államot. Ha a törvény átmegy, egy más ország leszünk. Egy polgárháború szélén állunk. Komoly aggodalmam van amiatt, hogy [Benjámin] Netanjahu [miniszterelnök] nincs velünk.”
  • A miniszterelnököt ,,nem azért választották meg demokratikusan, hogy lerombolja az izraeli demokráciát. Nincs úgy elkötelezve Izrael Állam iránt, mint amikor ismertem, azt hiszem, ma egy lehetetlen koalíció mellett van elkötelezve.”

Szerda este az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő több száz tartalékos katonája, köztük pilóták, a továbbiakban nem jelentkeznek önkéntes szolgálatra.

  • Magas rangú katonai tisztviselők felfedték, hogy egyes tartalékosok azonnali hatállyal beszüntetik szolgálatukat, míg mások nem folytatják a szolgálatot, ha a Kneszet jóváhagyja az ,,ésszerűségi mércét” eltörlő törvényt.

Miért fontos: A pilóták döntése széles körű következményekkel jár, és árthat az egész hadsereg bevetési kompetenciájának.

  • Az elmúlt napokban az izraeli hadsereg tartott ettől a lehetőségtől, és naponta többször végzett helyzetfelmérést a tartalékosok közötti tiltakozásról – a hangsúly a légi személyzet tagjain volt.
  • Csütörtökön újabb pilótahullámra számítanak, akik bejelentik az önkéntesség végét – a jogszabály előrehaladásától függően.
  • Egy olyan helyzetben, amikor több száz pilóta jelenti be az önkéntesség végét – Herci Halevi vezérkari főnök kénytelen lesz közölni a miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem alkalmas a háborúra, mutatott rá a riport.

Halevi vezérkari főnök és más magas rangú tisztek tájékoztatták Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert a tartalékosok döntésének részleteiről.

Az Izraeli Védelmi Erők hangsúlyozta, hogy készen áll minden lehetséges konfliktusra.

Halevi aggodalmának adott hangot szerda este is, és kijelentette, hogy ,,a szolgálat elutasításra vonatkozó felhívások ártanak a hadseregnek”.

  • ,,Az Izraeli Védelmi Erők létrehozása óta a tartalékos szolgálatra épül. Ezek a legjobb emberek Izraelben, és nagyra becsüljük őket. Nélkülük a ‘néphadsereg’ modell nem tartott volna 75 évig.”

A hadsereg törekszik a kompetencia és a kohézió megőrzésére, még akkor is, ha feszültség van belül. Az Izraeli Védelmi Erők operatív kihívásai éjszakáról éjszakára zajlanak. A légierőnek nap mint nap pontosan és szakszerűen kell gyakorolnia műveleti képességeit a biztonsági kihívásokkal szemben.

  • Halevi kijelentésének hátterében úgy tűnik, hogy a hullám erősödik.
  • Jelenleg nincs szó nagy számokról – összesen több száz tiszt a teljes hadseregben, de közülük több mint 200-an a légierőnél vannak.
  • A probléma abban rejlik, hogy azok a tisztek a légierő központi irányító egységében összpontosulnak, amelynek feladata az erők hadműveleti tevékenységének irányítása, és távozásuk esetén a hadműveletek során nehéz lesz betölteni a sorokat.

ujkelet.live

[popup][/popup]