A román elnök és a miniszterelnök is jelen volt a Holokauszt emléknapján tartott megemlékezésen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Klaus Iohannis román elnök szerint elfogadhatatlan, hogy egyes személyek és csoportok saját pillanatnyi politikai érdekeikre használják fel a holokausztot, ez veszélybe sodorja Románia eddigi eredményeit a saját múltjával történő szembenézés és a szélsőségességek megelőzése terén.

Klaus Iohannis a bukaresti Choral zsinagógában

A román elnök kedden beszélt erről Bukarest egyik központi zsinagógájában a holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti zsidóellenes pogrom évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

Kifejtette, hogy a román állam elkötelezett a holokauszt emlékének őrzése és annak a következő generációknak történő átadása mellett. Úgy vélte, hogy csakis az alapvető emberi jogok biztosítása, a történelmi valóság tiszteletben tartása és az ilyen atrocitásokhoz vezető okok megértése szavatolja, hogy a holokauszthoz hasonló, emberiesség elleni bűncselekmény soha többé ne ismétlődjék meg.

Kiemelte: manapság új, megtévesztő formában jelentkeznek a demokráciára leselkedő veszélyek, így az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a rasszizmus és a diszkrimináció felerősödése ismét aktuálissá tehetik a történelem tragikus tapasztalatait. Iohannis annak fontosságát hangsúlyozta, hogy mindenki mondjon határozott nemet a gyűlöletre, a hazugságra, a félretájékoztatásra, a konspirációs elméletekre, mert csakis így szavatolhatók a demokratikus elvek és értékek.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány felerősítette az antiszemita támadásokat és megteremtette a kedvező feltételeket a félretájékoztatásnak és a konspirációs elméleteknek. “Ne hunyjuk szemet ezen valós veszélyek előtt (…), hiszen a társadalomban általános apátia uralkodott el, és nem veszi komolyan a szélsőségesség fenyegetését. Nem szabad hallgatnunk, mert egyetlen hang, amely igazat mond, több hazug hangot némíthat el” – mondta az elnök.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök ugyanazon a megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a holokauszt a történelem sötét fejezete, amelyet nem szabad elfelejteni és relativizálni. A kormányfő szerint a fiataloknak meg kell ismerniük azt a tragédiát, amelyet ártatlan emberek kénytelenek voltak átélni pusztán azért, mert zsidó vagy roma nemzetiségűek voltak, és amiért a román állam és annak intézményei viselik a fő felelősséget.

Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke arra figyelmeztetett beszédében, hogy Romániában veszélyes jelenség figyelhető meg: az erőszak normalizálása és a gyűlölet elfogadása.

1941 január 21. és 23. között, azt követően, hogy a román legionáriusok és a Ion Antonescu vezette kormány között konfliktus tört ki, az előbbiek felfegyverkeztek és ártatlan zsidó embereket öltek meg Bukarestben, feldúltak zsinagógákat, kifosztottak lakásokat és üzleteket, illetve több száz ártatlant megkínoztak. A véres eseményeknek legkevesebb 120 halálos áldozatuk volt. (MTI)

*

A bukaresti eseményen részt vett az elnök és a miniszterelnök mellett Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Silviu Vexler parlamenti képviselő, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter, Vasile Dâncu védelmi miniszter és Ramona Chiriac, az Európai Bizottság romániai küldöttségének a vezetője, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, aki facebook oldalán osztotta meg megemlékezését.

[popup][/popup]