A „remény reggele” – írta a BBC arab tudósítója az izraeli civilek lemészárlásáról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A BBC hat arab riportert függesztett fel Izrael-ellenes bejegyzések közzététele után.

A BBC arab adásának riporterei a Hamászt támogató bejegyzéseket tettek közzé a közösségi hálózatokon, amelyekben többek között október 7-ét a “remény reggeleként” mutatják be. A brit műsorszolgáltató hatóság szerint ez a pártatlan tudósításokra vonatkozó szabályaik megsértése.

Legalább hat arab nyelvű BBC-híradós riportert azzal gyanúsítanak, hogy megsértették a brit műsorszolgáltató hatóság pártatlan tudósításokra vonatkozó szigorú előírásait, amikor Hamász-párti bejegyzéseket tettek közzé az X közösségi hálózaton, és más hasonló posztokat lájkoltak.

“Sürgősen kivizsgáljuk ezt az ügyet” – közölte a BBC – “A szerkesztőségi és közösségi média irányelveink megsértésére vonatkozó állításokat a lehető legkomolyabban vesszük, és ha és amennyiben jogsértést tapasztalunk, akkor cselekedni fogunk, beleértve a fegyelmi intézkedéseket is”.

A kérdéses posztokat egyelőre eltávolították. A Daily Telegraph beszámolója szerint a Hamászt egyesek a szabadságharcosokhoz hasonlították, és az október 7-i, Izrael elleni terrortámadást “a remény reggelének” nevezték, míg más posztok Izraelt gúnyolták. A jelentés a Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis (CAMERA) nevű amerikai szervezet vizsgálatán alapult. A CAMERA az Izraelről és a Közel-Keletről szóló kiegyensúlyozott médiatudósításért száll síkra.

“A BBC Arabic munkatársairól szóló leleplezések kéz a kézben járnak a BBC háború alatti magatartásával. A BBC már a mostani eszkaláció előtt is többször szépítette a zsidó civilek elleni támadások gyakorlatát. Folyamatosan azt állítják, hogy a pontosság és pártatlanság azonos szerkesztési normáit alkalmazzák szolgáltatásaikra minden nyelven, beleértve azokat is, amelyeket a BBC vezetősége nem ismer, és nem tudja megfelelően felügyelni, mint például az arabot” – áll a CAMERA közleményében.

Nem ez az első eset, hogy a BBC Vaskardok hadműveletről szóló tudósításai a címlapokra kerülnek, miután már korábban is feltűnést keltettek azzal, hogy az Izraelben történt atrocitásokról szóló tudósítások során nem voltak hajlandóak a “terroristák” szót használni a Hamászra.

Előzmény: a múlt hét végén vörös festékkel öntötték le tévécsatorna londoni székházának bejáratát. Az eset néhány órával azelőtt történt, hogy a közelben a palesztin szolidaritási tüntetést tartottak. Nem tudni, hogy vajon ezt az atrocitást követte-e az óvatos lépés, amikor a Hamász gyilkosait “terroristák” helyett csak “militánsoknak” voltak hajlandók nevezni.

Ynetnews

[popup][/popup]