A progresszív vérvád

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Belgium egyik vezető szakszervezeti aktivistája, a filozófia egyetemi oktatója azt állítja, hogy Izrael a „meggyilkolt palesztin gyerekek szerveivel kereskedik”.

Robrecht Vanderbeeken (forrás: Youtube)

Robrecht Vanderbeeken az ACOD szakszervezeti szövetség kulturális titkára és a Brüsszeli Szabadegyetem (Vrije Universiteit Brussel) filozófia oktatója. Vérvádaskodásai a De Wereld Morgen című baloldali hírportálon jelentek meg. A filozófia tudósa szerint „Gáza lakosságát halálra éheztetik, megmérgezik, a gyerekeket pedig elrabolják és megölik, hogy hozzájussanak a szerveikhez”.

A portál egyik olvasója antiszemitának találta Vanderbeeken állításait és az UNIA nevű állami hatósághoz fordult, amelynek feladata a rasszizmus elleni fellépés. Erre reagálva a honlap eltávolította a szervkereskedelemről szóló részt, de a halálra sanyargatás és megmérgezés vádjai mellett kitartott.

Vanderbeeken érdekes helyesbítést tett közzé: ebben minden vádat fenntartott, de úgy fogalmazott, hogy „nem tételez fel oksági kapcsolatot az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett gyerekgyilkosság és gyerekrablás, valamint a szervkereskedelem között.”

Arra a kérdésre, hogy mivel bizonyítják az éheztetés és a mérgezés vádját, a kérdezettek az izraeli településeken leszórt rovarirtókra szoktak hivatkozni, valamint arra, hogy az izraeliek által ellenőrzött élelmiszer gyakran megromlik, mire Gázába érkezik.

A palesztin gyerekek szerveivel való kereskedelem, a középkori vérvád politikailag korrekt változata régóta forog az Izrael-ellenes médiában. 2009-ben a az egyik vezető svéd napilap, az Aftonbladet melegítette föl a témát azt állítván, hogy Izrael a fogságban meghalt palesztinok szerveivel kereskedik.

A történetről a Jewish Telegraphic Agency számolt be, a belgiumi Joods Actuel c. zsidó portál összefoglalója nyomán.

ford: jég

Címkék:Belgium, vérvád

[popup][/popup]