A pápa emeljen szót a zsidókért, de csak négyszemközt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Újabb adalékok XII. Pius vatikáni archívumából.

XII Pius

David I. Kertzer, a Brown University történésze szerint a vatikáni hivatalnokok igyekeztek megakadályozni, hogy egy Holokauszt túlélő zsidó ikerpárt visszaadjanak a rokonoknak, és XII. Piust minden erővel arra akarták rábírni, hogy ne tiltakozzon nyilvánosan az olasz zsidók deportálása ellen. Kertzer a márciusban a kutatók számára megnyílt vatikáni dokumentumok alapján írt cikket a The Atlantic c. magazinba.

Kertzer tanulmányozta a zsidó ikerpár, Robert és Gérald Finaly történetét, akiket egy kolostorban rejtegettek a nácik elől, aztán megkeresztelték őket és a háború után nem akarták őket visszaadni a túlélő rokonoknak. Angelo Dell’Acqua, vatikáni államtitkár, aki később római bíboros lett, kulcsszerepet játszott abban, hogy az ikreket Franciaországból Spanyolországba csempészték. Végül francia bíróság rendelkezett arról, hogy a fiúkat adják ki nagynénjüknek, ami 1953-ban meg is történt. Az ikrek jelenleg Izraelben élnek.

Angelo Dellacqua

Kertzer ismét foglalkozott azzal a memorandummal, amely azt javasolta a pápának, hogy valamilyen módon tiltakozzon a nácik által 1943. október 15–16-án begyűjtött mintegy 1000 római zsidó németországi deportálása ellen. (A zsidókat másnap elszállították, és közülük csupán tizenhatan élték túl a deportálást.)

Ezekben az – egyébként hagyományos zsidóellenes kliséket tartalmazó – belső memorandumokban magasabb vatikáni körök azt fontolgatták, hogy a pápának erkölcsi hitelessége megőrzése érdekében, valahogy tiltakoznia kellene a nácik római akciói ellen.

Dell’Acqua azt tanácsolta a pápának, hogy személyesen beszéljen a német nagykövettel „hogy a zsidók súlyos helyzetét ne rontsák tovább”. Ugyanakkor arra kérte a pápát, hogy formálisan ne tiltakozzon – ami nem is történt meg.

Az egyházon belül a konzervatívok változatlanul kiállnak azért, hogy XII. Piust avassák szentté.

Jerusalem Post – Bassa László

[popup][/popup]