A palesztinok több mint fele a terrort tartja a legjobb megoldásnak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Palestinian Center for Policy and Survey Research közzétette legújabb felmérését. A legfontosabb eredmény: a palesztinok túlnyomó többsége támogatja, az „Oroszlánbarlanghoz” (“Lion’s Den”) hasonló új típusú terrorista csoportok létrejöttét.

Általánosságban elmondható, hogy a palesztinok véleménye rosszabb Mahmúd Abbászról, a Palesztin Hatóság (PH) elnökéről, mint a legutóbbi felméréskor volt. Csupán 23%-uk elégedett vezetésével.

A terror támogatottsága nőtt: a válaszadók 55%-a szerint vissza kell térni „a fegyveres konfrontációhoz és intifádához” a holtpontra jutott helyzet megoldásához. Amennyiben választani lehet, egy független állam kivívására a legjobb módszer a terror, amit a válaszadók 51% támogat, ami 10%-kal magasabb, mint három hónapja; csupán 21% javasolja a tárgyalásokat és 23% a fegyveres népfölkelést.

A felmérés alapján a palesztinok 72%-a (84% a Gázai-övezetben és 65% a Nyugati-parton) támogatja olyan terrorista csoportok létrehozását, amelyeknek nem parancsol a PH és nem tartoznak a PH biztonsági erőihez; a válaszadók 22%-a ellenzi ezt.

A megkérdezett palesztinok 79%-a szerint a csoportok tagjai nem tartoznak engedelmességgel a PA-nak és 87%-uk mondta, hogy a PA-nak nincs joga őrizetbe venni azokat, akik Izrael elleni támadásra készülnek.

Ezek után ki merné azt állítani, hogy Izraelnek akad valódi partnere a béketárgyalásokhoz?

Algemeiner – Bassa László

Címkék:palesztin lakosság, palesztin terror

[popup][/popup]