A palesztin ügy és a klímaváltozás

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ahogy a palesztin ügy említés nélkül hagyása nem fogja megszüntetni a biztonsági kérdéseket, úgy az éghajlatváltozás figyelmen kívül hagyása sem fogja megváltoztatni azt a tényt, hogy a klímaváltozás létezik. Ezt hangsúlyozza a Jerusalem Post kommentátora.

Naftali Bennett az ESZ-közgyűlésen (Fotó: Government Press Office)

Nagy feltűnést keltett, hogy Naftali Bennett miniszterelnök az ENSZ közgyűlésen tartott beszédében meg sem említette a palesztinokat. Van azonban egy másik téma is, amely nagy szerepet kapott az ENSZ napirendjén, de Bennett nem említette: ez pedig nem más, mint az éghajlatváltozás. Jelenleg az ENSZ egyik fő vitatémája az éghajlatváltozás, és számos vezető beszédében szerepelt is.

Talán a legtöbb figyelmet kapott megjegyzés az ENSZ 76. közgyűlésén Boris Johnsoné volt: “Amikor Kermit, a béka azt énekelte, hogy ’Nem könnyű zöldnek lenni’, szeretném, ha tudnátok, hogy tévedett – és indokolatlanul volt goromba Miss Piggyvel is” – idézte a Muppet show-t a brit miniszterelnök. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke lesz az elnöke az ENSZ éghajlat-változási konferenciájának a hónap végén Glasgow-ban. A világ vezető politikusai közül  több mint 100 – köztük Joe Biden amerikai elnök – jelezte, hogy részt kíván venni a rendezvényen. De Bennett még nem döntött – ezt szóvivője közölte csütörtökön.

Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter viszont tervezi, hogy elmegy Glasgow-ba. Ha az izraeli miniszterelnök nem megy el, ezzel világosan jelzi, hogy Izrael fontossági sorrendjében hol áll a klímaváltozás kérdése. Ez Izraelt éles kontrasztba állítaná a legtöbb nyugati demokráciával. Izraelben a klímaváltozás nem szerepel a fontos ügyek között, sem a kormány, sem a média, de még a lakosság körében sem, amit a közvélemény-kutatások is alátámasztanak. Pedig egy olyan éghajlati tűzfészekben helyezkedik el az ország, ahol akár a legrosszabb hatások is érhetik.

Úgy tűnik, Bennett valamilyen szinten elismeri, hogy az éghajlat ügye fontos kérdés, és több nyilatkozatot is tett az éghajlatváltozásról. Múlt héten a hivatala kiadott egy összefoglalót arról, hogy mit tett az új kormány az első 100 napjában, s az egyik legfontosabb pontként az “éghajlatváltozás elleni küzdelmet” említette. Múlt hónapban Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Washingtonban tett nyilvános sajtótájékoztatón is említést tett erről.

Egy magas rangú diplomáciai forrás a héten azt mondta, hogy Bennett “nagyon is szem előtt tartja” az éghajlatváltozást. De a téma nem került szóba az ENSZ közgyűlésen elmondott beszédében, mert Izrael “kis ország, kis lábnyomokkal”, ha meg is teszünk mindent, amit kell, akkor sem lesz nagy befolyásunk a globális folyamatokra.

Izrael azonban nem csak “kis ország kis lábnyommal”, ha a klímaváltozásról van szó. Ugyanez a helyzet a Covid járvánnyal és a közösségi média által vezérelt politikai polarizációval is. Bennett mégis úgy döntött, hogy ezeket megemlíti a beszédében, és az éghajlatváltozást kihagyja. Bennettnek más a fontossági sorrendje, például az, hogy a világjárvánnyal kell megküzdenie, mint mindenki másnak. Továbbá foglalkoznia kell az Izraelt folyamatosan fenyegető geopolitikai veszélyekkel is. “A világ legkeményebb régiójában élünk” – mondta Bennett egy zsidó szervezetek vezetőivel tartott rendezvényen órákkal az ENSZ-beszéde után. Úgy folytatta, hogy miniszterelnökként beszélgetései során azt tapasztalta, hogy “más országok vezetői ezt egyszerűen nem értik”.

A klímaváltozás azonban attól függetlenül is zajlik, hogy a Hamász rakétákat lő Izraelre, Irán pedig atomfegyvert fejleszt. Benny Gantz védelmi miniszter a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének februárban tartott, “Környezet, éghajlat és nemzetbiztonság” című előadásának bevezetőjében hangsúlyozta: “Izraelnek fel kell készülnie, mert várhatóan egyike lesz azoknak az országoknak, ahol az éghajlatváltozás hatásai felgyorsulnak.” Majd úgy folytatta: “Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a számos fenyegetés miatt, amellyel Izraelnek szembe kell néznie, a klímaváltozással való foglalkozás – ahogyan azt például Európában teszik – egyfajta “luxus” számunkra. Továbbá azt is gondoljuk, hogy a befolyásunk az éghajlatváltozásra nagyon korlátozott, tekintettel az országunk méretére. De ez túl szűk látókör, mert a klímaváltozás hatásai nem várnak arra, hogy minden problémánkat megoldjuk a szomszédainkkal”.

Michael Herzog, az Egyesült Államok leendő nagykövete ez év elején a Times of Israelnek úgy nyilatkozott: “Régiónk geopolitikai szempontból rendkívül instabil, és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az éghajlatváltozás egyik gócpontja is, akkor ez a fenyegetés megsokszorozódik. Ezt figyelembe kell venni Izrael nemzetbiztonsági doktrínájában. Az éghajlatváltozás egy arctalan ellenség, amely nem ismer határokat, és itt a kerítések építése nem lesz elég. Regionális együttműködésre van szükség”.

Ahogy a palesztin probléma nem tűnik el azzal, hogy nem beszélünk róluk, úgy az éghajlatváltozás ignorálása sem változtat azon, hogy létezik, és komoly fenyegetést jelent, amellyel egyszerűen muszáj foglalkozni.

Jerusalem Post – Szabó Gyula

Címkék:Izrael, klímaváltozás, Naftali Bennett

[popup][/popup]