A New Yorkiak az „L vonatos nácit” keresik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A nagyváros lakóinak figyelmét már több mint egy éve magára vonta egy rasszista szimbólumokat firkáló, bőrdzsekibe és fekete pulóverbe öltözött férfi, aki többnyire az L vonal állomásain tűnik föl.

Kép forrása: Wikipedia

Kedvenc falfirkája az 1488-as szám, ami Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League / ADL) szerint kódolt náci gyűlöletszimbólum. Az ismeretlen ezt többnyire lépcsőkre vagy tartógerendákra festi föl filctollal.

A neonáci szimbolikában az 1488 kettő jelentéssel bír: a 14 – egy tizennégy szóból álló angol mondatra utal, ami fehér felsőbbrendűséget hirdet, és magyarul így szól: „Biztosítanunk kell népünk létezését és fehér gyermekeink jövőjét.” A 88 kódolt jelentése “Heil Hitler”, minthogy a H az angol ábécé nyolcadik betűje.

Egy vezetéknevét mellőzni kérő szélsőjobb-ellenes aktivistának (Liz) sikerült lefotózni az illetőt, és az “L Train Nazi” fényképe fölkerült a Twitterre. A kézírás hasonlósága pedig egyetlen elkövetőre utal.

2021 novemberrel kezdődően mások is készítettek erről és hasonló graffitikről képeket L és M vonalak állomásain Manhattanben és Brooklynban. A NYC tömegközlekedési felügyelőség (MTA)   két szerelvényt is kivont a forgalomból 2019-ben, miután azokat horogkeresztes röplapokkal ragasztották tele.

Talia Jane, egy brooklyni zsidó újságíró, néhány fotót egy Twitter-possztba gyűjtött össze. Az üzeneteket egy hét alatt 1,300 alkalommal osztották meg, a L vonatos náci fotóját 800.000-en láthatták. ”

Ehhez képest a New York- rendőrségen nincs olyan akta, amely az üggyel foglalkozna. Kayla Shults, az MTA szóvivője a New York Jewish Weeknek elmondta, hogy a vandalizmust a metróban ők különös figyelemmel kezelik, az összes utasnak tiszteletet és toleranciát követelve.

Elsa Waithe, 34 éves Kelet-New Yorki humorista elsőként fedezte föl az 1488 graffitit az L train Livonia állomásán. Most a vonalon kiragasztja az elkövető fotóját “#SubwayNazi” fölirattal. „Amikor barátaim azt kérdezik, mit csinálok, válaszom ez: nácira vadászok.”

Az ADL szerint , a fehér felsőbbrendűséget hirdető incidensek sorában New York állam a hetedik helyet foglalta el 2021-ben.

Sophie Ellman-Golan, a progressziv Jews For Racial and Economic Justice szervezet szóvivője üdvözölte a „metrós nácit figyelők” mozgalmát.

„Ez a náci évek óta azon dolgozik, hogy a zsidók, feketék és más kisebbségek kellemetlenül és kényelmetlenül érezzék magukat a metróban. Eljött az ideje, hogy a nácik érezzék magukat kellemetlenül és kényelmetlenül a metróban, ami városunkban és a mi államunkban.”

JTA – Bassa László

Címkék:náci jelszavak, New York metró

[popup][/popup]