A New York Times egyelőre nem alkalmaz száz ortodox zsidó újságírót

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A New York Times arra törekszik, hogy az elkövetkező öt év során száz ortodox zsidót vegyen föl a lap munkatársai közé – írja az Algemeiner hasábjain megjelent ironikus kommentárjában egy szerző.

Ortodox zsidók Brooklynban (Fotó: wallpaperflare.com)

A New York Times szerkesztőségi és hírszolgáltatással foglalkozó dolgozói tagjai a NewsGuild of New York szakszervezeti szövetségnek, amely a Communications Workers of America nevű nagyobb unió része. Az újság szakszervezeténél nemrég azt írták a Twitteren: „A munkaerő összetételének a város demográfiai szerkezetét kell követnie: New York City lakosságának 24%-a fekete és több mint 50%-a színes bőrű lesz 2025-re.”

Ben Judah író a hírt olvasva olyan következtetést vont le, ami a szakszervezet vezetőinek aligha állt szándékában. Twitteren üzente: „Hát ez nagyszerű! Teljes erővel támogatom az elképzelést, hogy a New York Times alkalmazottainak 6%-a haredi zsidó legyen, mivel a város 8,3 milliós lakosságából mintegy 500 ezret tesznek ki az ultraortodoxok” – írta Judah.

Judah üzenetét sokan osztották meg közösségi platformokon. 1,400 tweet válasz érkezett és hétezren lájkolták. Köztük volt Bari Weiss korábbi újságíró és szerkesztő, aki a múlt hónapban hagyta ott az újságot „törvénytelen diszkriminációra és ellenséges munkahelyi légkörre” hivatkozva.

A New York Times ez év márciusában arról írt, hogy 1700 újságírót alkalmaz. Ennek hat százaléka 102 lenne. Ugyanis a UJA-Federation of New York 2011-ben tett közzé adatokat, amelyek szerint a New York City, Long Island, és Westchester területén élő ortodox zsidók száma 500 ezer körülire tehető.

A Times, más látszólag liberális intézményekhez hasonlóan, nagy súlyt helyez a sokszínűségre, de csupán bizonyos kategóriákban – zárja kommentárját a szerző.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:etnikai kvóták, New York Times, ortodox zsidók

[popup][/popup]