„A népirtás rossz, de a tengerpart szuper”

Írta: jég - Rovat: Politika

Akik Izraelt bojkottálják, de Iránt, Észak-Koreát, Szudánt nem.

Ami Horowitz

Ami Horowitz (Forrás: Youtube)

A BDS néven világszerte elharapózott mozgalom Izrael gazdasági bojkottját, az onnan való tőkekivonást és az ország elleni szankciókat tűzte zászlajára. Innen a neve: Boycott, Divestment, Sanctions. A hivatkozási alap: a palesztinok elnyomása. A mozgalom híveit ugyanakkor a más országokban elkövetett durva jogsértések nem nagyon zavarják.

Ezt illusztrálta Ami Horowitz, Amerikában közismert televíziós szatirikus újságíró, aki elutazott Írországba, az Izrael elleni bojkottmozgalom egyik fellegvárába, ahol számos bolt kirakatában tábla hirdeti, hogy izraeli árut nem tartanak. Horowitz besétált néhány ilyen boltba, és ügynökként különféle árukat ajánlott – Észak-Koreából, Szudánból, Iránból. A boltosok érdeklődéssel fogadták az ajánlatot, és nem zavarták őket Horowitz elejtett megjegyzései, miszerint pl. Szudánban „itt van ez a népirtás dolog, de a tengerpart szuper”.

Horowitz minden alkalommal megemlítette „megbízójának” problematikus oldalát – pl. a nők elnyomását vagy a melegek üldözését Iránban, a lágereket Észak-Koreában, a népirtást Szudánban – de a reménybeli megrendelőket ez nem zavarta különösebben. Viszont Izrael bojkottja számukra vitán felül állt.

A beszélgetésekről készült, titokban rögzített videofelvételt Horowitz föltette a Youtube-ra. Korántsem nézték meg annyian, mint az kívánatos lenne.

[popup][/popup]