A német komikus váratlanul bocsánatot kért apja háborús bűneiért

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika, Történelem

Egy német beszélgetős tv-műsorban egymás mellé került egy magyar származású Holokauszt-túlélő és egy népszerű komikus. Az adás végén a nézők váratlan jelenetnek lehettek tanúi.

Fotó: Markus Hertrich/ZDF/dpa

Szepesi Éva nem ismeretlen a német közönség körében. A 87 éves, még mindig életerős asszony tizenkét évesen került Auschwitzba. Annak a négyszáz gyermeknek az egyike, aki túlélte a borzalmakat.

Budapesten született. Apja a keleti frontra került munkaszolgálatosként. Ő maga tizenegy éves korában nagynénjével Szlovákiába menekült, ahova a tervek szerint édesanyjának és öccsének is követniük kellett volna őket, de ez nem sikerült nekik. Évát is elfogták és a szeredi gyűjtőtáborba hurcolták, majd onnan az utolsó transzporttal Auschwitz-Birkenauba küldték. Egy szlovák felügyelőnő tanácsára tizenhat évesnek adta ki magát, ez mentette meg a gázkamrától. 1945 január végén, a Vörös hadsereg közeledtével az SS nem kényszerítette őt a halálmenetbe, mert azt hitték, hogy már halott. Végül egy orosz katona lelt rá holttestek között. Kórházi kezelést követően Éva visszatért Budapestre, ahol nagybátyja egy gyermekotthonban talált rá. Nála és nagynénjénél nőtt fel, ugyanis szülei és testvére nem élték túl a háborút. 1951-ben feleségül ment Szepesi Andorhoz, akit később a frankfurti magyar kereskedelmi kirendeltségre helyezték. Onnan az 56-os forradalmat követően nem tértek haza.

Szepesi Éva

Mint sokan mások, évtizedekig Éva sem beszélt auschwitzi tapasztalatairól, még családi körben is alig. Steven Spielberg Schindler listája című filmjének megjelenése után a Shoah Foundation meghívta egy interjúra. Lányai, Judith és Anita beszélték rá, hogy Auschwitzba utazzon a felszabadulás 50. évfordulója alkalmából. Itt beszélt spontán módon fiataloknak először a koncentrációs táborban töltött időről. Ez adta az indíttatást és azóta iskolákban és más fórumokon rendszeresen beszél életéről, iskolai osztályokat kísér emlékhelyek látogatása alkalmával. 2011-ben jelent meg önéletrajza, Ein Mädchen allein auf der Flucht (Egy lány egyedül menekül). 2017 áprilisában átvehette Majna-Frankfurt város emlékplakettjét. Ugyanazon év novemberében kortanúi munkássága elismeréseként elnyerte a Szövetségi Érdemkereszt Szalaggal kitüntetést.

Atze Schröder

Így aztán nem meglepő, hogy a ZDF német tv-adó egyik beszélgetős műsorába őt hívták meg lányával és unokájával, hogy beszámoljon a holokauszttal kapcsolatos élményeiről. Lánya, Anita pedig arról számolt be, hogy a mama szörnyű élményei mindig ott voltak a család élet hátterében, de szinte soha nem beszéltek róluk. Szóba került az Alternative für Deutschland (Alternatíva Németországnak) nevű szélsőjobboldali párt térnyerése is. „Számomra ez a helyzet nagyon ijesztő”, fejtette ki véleményét az erős magyar akcentussal beszélő, elegáns idős hölgy. „Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy elmenjek az iskolákba, ahol elmondom történetemet, ami által a fiatalok, ez a generáció láthatja, mi történt akkor és az hová vezetett.”

Az adásban szerepelt az ötven éves Atze Schröder, Németország egyik legnépszerűbb komikusa is. Ő karrierjéről, és családi életéről mesélt. Szepesi elbeszélésének hatására mondta el, hogy édesapját tizenhét évesen hívták be katonának. A Kaukázusban szolgált, ahol hadifogságba esett és csak harminc évesen tért haza. Szégyenkezve jelentette ki, hogy „katonaként a legszörnyűbb dolgokat művelte. Ezek a fiatalok is tönkrementek a rémes háborúban” folytatta. „De apámnak valahogy sikerült ezt a kaput bezárnia és úgy határozott, hogy jó életet fog élni. Több fivérének ez nem sikerült és öngyilkosok lettek”. Schröder úgy gondolta, ha apja most ott ülne, ahol ő, bocsánatot kérne. „Ezt soha nem felejthetjük, soha nem felejthetjük el!”, jelentette ki könnyek között.

A műsor felvétele után Schröder bevallotta, nagyon megérintette Szepesi története, ezért úgy érezte, el kell mondania a sajátját. “Bocsánatot kellett kérnem apám és az elkövetők generációjának tetteiért.” Szepesi Éva a komikus gesztusát kivételesnek nevezte. Ritkán tapasztalt ilyen bocsánatkérést, ez nagyon meghatotta. „Miután beszámoltam a történtekről és a vele járó nagy fájdalomról, ezek a spontán, őszinte érzelmek a lelkemnek nagyon-nagyon jól estek. Nem számítottam rá. Nagyon őszinte volt”, nyilatkozta a Bild nevű napilapnak.

Markus Lanz – 06.02.2020 – Eva Szepesi & Atze Schröder (ZDF)

Eva Szepesi, Holocaustüberlebende Vor 75 Jahren wurde das KZ Auschwitz befreit. Die in Ungarn geborene Jüdin erzählt, wie sie als Zwölfjährige dorthin deportiert wurde, überlebte und bis heute unter dem Erlebten leidet. Anita Schwarz, Kürschnerin Die Tochter Eva Szepesis schildert, warum sie mit ihrer Mutter bis 1995 nicht über den Holocaust gesprochen hat und wie wichtig es war, dieses Schweigen überwunden zu haben.

Címkék:Szepesi Éva

[popup][/popup]