A nácikkal szemben

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Politika

Évek óta hangoztatjuk, hogy a szélsőjobbal szemben pártok feletti együttműködésre van szükség. 

A vasárnapra szervezett antifasiszta tüntetésen a szervező Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Ungvári Tamás, valamint a baloldal szónokai: Bajnai Gordon (Együtt 2014), és Mesterházy Attila (MSZP) mellett fel fog szólalni a jobboldali Fidesz MPP képviseletében Rogán Antal is.

Mindez nem lenne hír egy normális országban. Mi például a Szombatban évek óta rendszeresen hangoztatjuk, hogy a szélsőjobbal szemben pártok feletti együttműködésre van szükség, s hogy hatékonyságát, illetve tömegmozgató erejét tekintve, ez ügyben főleg a jobboldalnak kellene aktivizálódnia.

Nálunk azonban korántsem normálisak a viszonyok. Ezt jelzi az is, hogy egy vérvádat melengető, zsidók, illetve magyar-izraeli kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatáról zagyváló, a parlamentben is uszító antiszemita párt ellen kell az utcára vonulni most is.

Az abnormalitás azonban abban is tetten érhető, hogy vannak baloldaliak, és vannak zsidók is, akik száműznék a fideszes Rogánt a szónokok közül. (Szerencsére azért vannak normális hangok is.)

A politikai erők az instabil magyar demokráciát erősítik meg azzal, hogy pártos szempontjaikat félretéve, világosan és egyértelműen kimondják azt, ami a nyugati demokráciák szilárd alapelve: a nácikkal szemben képesek eltekinteni attól, ami elválasztja őket egymástól, és azt nézik, mi az, ami közös értékük és közös érdekük.

Például az, hogy a náci beszéd, az antiszemitizmus, a szélsőjobboldal ne nyerjen további teret, sőt, szoruljon vissza a társadalmi nyilvánosság peremére, illetve előbb-utóbb kerüljön oda, ahová való: a történelem szemétdombjára.

A miskolci rendőri akció is jelzi, hogy mintha komolyabban vennék ezúttal a nácik elleni fellépést.

Megkésve jött a határozottság, de jobb későn, mint soha. Épp itt az ideje, ha már eddig nem tették.

Lehet nem szeretni a mai kormányt, van rá számos ok. Lehet azt kívánni baloldaliként, hogy bukjanak meg. Ám világosan kell látni: a hosszú távú össztársadalmi, és bizony, zsidó érdek is a magyar politikai kultúra normalizálódása és civilizálódása, s e folyamatban a jobboldal modernizálódása, mely természetessé teszi, hogy a nácizmussal, a közös ellenséggel szemben, jobboldal és baloldal erkölcsi szövetségre lép.

Ezen az sem változtat, ha valaki azt feltételezi (akár van alapja, akár nincs), hogy a jobboldal ma még nem teljes szívéből vesz részt a szélsőjobbal szembeni küzdelemben.

A zsidó hagyomány szerint, aki először színből tartja be a parancsolatokat, az a praxis által eljuthat oda, hogy szívből tartja be azokat. A demokratikus politikai kultúrára szoktatás is tanulási folyamat. Elég rossz a helyzet ahhoz, hogy megtanuljunk örülni a csekély eredményeknek.

Ezért kell baloldali és jobboldali szónokoknak együtt fellépni, ezért kell baloldali és jobboldali szavazóknak együtt demonstrálni az antiszemita gyűlöletkeltéssel szemben.

[popup][/popup]