“A morális tisztánlátás tökéletes hiánya”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Hetven amerikai törvényhozó levélben követeli, hogy váltsák le az egyetemi elnököket, akik szerint a zsidók kiirtására való felhívás bizonyos kontextusban megengedhető.

Elise Stefanik, republikánus képviselő, a levél egyek kezdeményezője

Több mint 70 amerikai törvényhozó követelte, hogy a Harvard Egyetem, a Pennsylvaniai Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology vezető testületei távolítsák el elnökeiket, mert egy nemrégiben tartott kongresszusi meghallgatáson vonakodtak a zsidók kiirtására való felhívásokat zaklatásnak minősíteni.

Elise Stefanik republikánus és Jared Moskowitz demokrata képviselő a fő aláírói annak a levélnek, amelyben követelik az egyetemek vezetőinek eltávolítását, mondván, nem akarnak ” antiszemita magatartásukban bűnrészességet vállalni”.

“Az Önök intézményének elnökei által tett tanúvallomások az erkölcsi tisztánlátás teljes hiányát mutatták, és rávilágítottak a problematikus kettős mércére és a zsidó közösségek dehumanizálására, amelyet az egyetemi elnökök lehetővé tettek” – olvasható a levélben.

“Nincs olyan kontextus, amelyben a zsidók kiirtására való felhívás elfogadható retorika lenne. Az, hogy nem ítélték el egyértelműen a zsidók szisztematikus meggyilkolására való felhívásokat, mélységesen aggasztó” – áll a levélben.

“Ez szöges ellentétben áll azokkal az elvekkel, amelyek betartását elvárjuk a felsőoktatási intézmények vezetőitől. Nehéz elképzelni, hogy bármely zsidó vagy izraeli diák, oktató vagy alkalmazott biztonságban érezze magát, amikor az Önök intézményeinek elnökei nem mondhatják ki, hogy a zsidók kiirtására való felhívásoknak egyértelmű következményei lennének az Önök kampuszán” – mondták a törvényhozók.

Hozzátették, hogy a testületeknek a zsidó és izraeli diákok biztonságának garantálásán kell munkálkodniuk.

A képviselők levele csak a legújabb jele a felháborodás hullámának, amellyel az egyetemi elnökök keddi meghallgatásuk kongresszusi után szembesültek, ideértve a saját intézményeiken belülről érkező nyomást.

Elise Stefanik a keddi kérdések sorában egyes diáktüntetők új intifádára való felhívását “a zsidó nép elleni genocidumra való felbujtáshoz hasonlította Izraelben és világszerte”.

Elizabeth Magill, a Pennsylvaniai Egyetem elnöke a szólásszabadságról és az antiszemitizmusról szóló heves vita nyomán lemondott az intézmény vezetéséről.

Toi

Címkék:amerikai egyetemek, amerikai kongresszus, genocidum, Harvard, MIT, Pennsylvania University

[popup][/popup]