A Mobileye önvezető taxija Münchenben és Tel Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Izrael, Politika, Technika - tudomány

Jövőre indul a vezető nélküli taxik próbaüzeme Münchenben és Tel Avivban.

A Mobileye egy vezetéstámogató technológiát fejlesztő cég, amelynek székhelye Jeruzsálemben van. A céget az Intel Corporation 2017-ben 15,3 milliárd dollárért vásárolta meg. E heti bejelentésük értelmében jövőre a németországi központú Sixt SE nemzetközi autókölcsönzővel és mobilitási szolgáltatóval foglalkozó vállalattal együttműködve autonóm taxik és fuvarmegosztó szolgáltatások kísérleti projektjét indítják el Münchenben és Tel-Avivban. A tervek szerint 2022-ben indítják el a projektet. A hírt Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója jelentette be a 2021-es IAA mobilitási kiállításon, Münchenben.

Az Intel vezérigazgatója egyúttal bemutatta a Mobileye új önvezető robottaxiját is. Az autót a vállalat teljesen integrált önvezető rendszere, a Mobileye Drive irányítja, amely a vezérigazgató szerint készen áll a kereskedelmi bevezetésre. A robottaxi a SIXT ride nevű fuvarozási szolgáltatás része lesz. “Ez a Mobileye első sorozatgyártású, teljesen elektromos önvezető járműve, amely képes a négyes szintű, teljes autonóm vezetésre” – mondta a Mobileye Mobility alelnöke. “A jármű úgy néz ki, mint egy hagyományos autó. Az összes érzékelőt gyönyörűen integráltuk, és többet közülük a karcsú, organikus kialakítású tetőegységbe helyeztük el.”.

A MoovitAV a jármű új vezető nélküli mobilitási szolgáltatási márkája. A robottaxit narancssárgára festették, rajta a MoovitAV logóval, így “az emberek tudják, hogy le kell tölteniük a Moovit alkalmazást, hogy hozzáférjenek ezekhez az új vezető nélküli robottaxi szolgáltatásokhoz” – tette hozzá Jungwirth. A Moovit-et, az izraeli intelligens közlekedési adatokkal foglalkozó céget, az Intel vásárolta meg tavaly 900 millió dollárért.

“A Mobileye lesz a müncheni szolgáltatásban használt robottaxi flotta tulajdonosa. A SIXT-re pedig a flotta biztosításában, karbantartásában és üzemeltetésében szerzett szakértelmére fognak támaszkodni. A járműveken a szolgáltatás müncheni elindulását követően a MoovitAV szolgáltatás és a SIXT márkajelzése lesz látható, hogy az ügyfelek számára könnyen megkülönböztethető legyen a hagyományos fuvarmegosztás és az önvezető flotta járművei” – áll az Intel közleményében. Az utasok a SIXT alkalmazáson keresztül is hozzáférhetnek majd a szolgáltatáshoz. A Mobileye társalapítója és vezérigazgatója és az Intel vezető alelnöke, Prof. Amnon Shashua is megjelent a közzétett videón, hogy bemutassa a robottaxit működtető technológiákat. A közzétett videón röviden az is látható, ahogy Tel Aviv Jaffa városrészében az utasokat felveszi a sofőr nélküli jármű, miután megrendelték a fuvart az egyik alkalmazáson keresztül.

A Mobileye és a SIXT “arra is törekszik, hogy még ebben az évtizedben Németországban és más európai országokban is elterjedjenek a vezető nélküli autómegosztó szolgáltatások” – áll az Intel közleményében. ” A Mobileye járműként egy Kínából származó, teljesen elektromos hajtású NIO SE8-as városi terepjárót fog használni. A NIO gyártotta a Mobileye által tervezett önvezető rendszert, és integrálta a 4. szintű önvezető jármű technológiáját és a vezető nélküli fuvarmegosztó szolgáltatásokat. A 4. szint magas fokú, önvezető autót jelent. A jármű önállóan képes haladni, de ha szükséges az ember kézzel beavatkozhat.

Tesztelés Németországban és azon túl

A Mobileye tavaly nyáron kezdte meg az önvezető járművek tesztelését Münchenben. Ez volt az első európai város, amely jóváhagyta a kísérleti projektet. A vállalat később New Yorkban, Tokióban, Sanghajban és Detroitban is elindította a próbaüzemet. Egy nemrég elfogadott törvény engedélyezi a vezető nélküli járműveket a német utakon, így a Mobileye robottaxik 2022-ben megkezdhetik a vezetéses tesztelést München utcáin. A flotta ezután a hatósági jóváhagyást követően a tesztelésből a kereskedelmi forgalomba kerülhet. “Németország globális vezető szerepet vállalt az önvezető autók terén azáltal, hogy felgyorsította a kulcsfontosságú szabályzásokat” – mondta Gelsinger. “Ahhoz, hogy jövőre elindítsuk a robottaxik működését Münchenben, szükséges az új törvény.”

Izraelben a közlekedési minisztérium még nem tette lehetővé a vezető nélküli önvezető autók engedélyezését, ahol utasok is ülnek a járműben. De a kísérletek folyamatban vannak, hogy eljussanak ebbe a szakaszba.

Nocamels.com

[popup][/popup]