A Meta eltávolítja a “cionistákat” szidalmazó facebook posztokat

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Zsidózni elvileg eddig sem lehetett a fb-on, mostantól cionistázni sem lehet majd – ígéri a Meta.

A facebook üzemeltetésében fontos szerepet játszó Meta cég bejelentette, hogy letiltja a “cionistákra” tett becsmérlő vagy fenyegető utalásokat azokban az esetekben, amikor a kifejezést zsidókra vagy izraeliekre használják, nem pedig – a szó eredeti értelmében – a zsidó államalapítási mozgalom támogatóira.

A változtatás azt jelenti, hogy a Facebookon és az Instagramon ezentúl eltávolítják azokat a bejegyzéseket, amelyekről a moderátorok megállapítják, hogy “antiszemita sztereotípiákat használnak, vagy másfajta károkozással fenyegetnek a zsidók vagy izraeliek ellen irányuló megfélemlítés vagy erőszak révén, a cionisták bírálatának ürügyén” – írja a Meta egy blog-bejegyzésben.

A Meta gyűlöletbeszédre vonatkozó politikája szerint a felhasználók nem támadhatnak embereket olyan jellemzők alapján, mint a faji, etnikai, vallási hovatartozás, fogyatékosság vagy nemi identitás. A meglévő szabályok már eddig is tiltották a “cionista” szó használatát a zsidókra vagy izraeliekre való utalásként két szűken meghatározott helyzetben. A Meta szerint azonban ezek a szabályok nem veszik figyelembe azt a széles skálát, ahogyan az emberek ezt a kifejezést használják.

JTA

Címkék:anticionizmus, cionista

[popup][/popup]