A mecset, az alagút és a rakéták

Írta: jég - Rovat: Politika

Gázában a katonai és a polgári infrastruktúra teljesen összefonódik. 

Gáza egyik legsűrűbben lakott része, a  Shuja’iya nevű városrész, az iszlámisták egyik fellegvára, ahol a civil élet és a fegyveres harc teljesen összefonódik:  lakónegyed, kaszárnya és fegyverraktár egyszerre. Szélsőségesen militáns környék, ahol – ha nem az izraeliekkel harcolnak – időről időre egymásra lövöldöznek a Hamasz és az Iszlám Dzsihád harcosai, akik abban versengenek, hogy melyikük ádázabb ellensége a zsidó államnak.  

Az Izraeli Hadsereg, amely az Izraelbe vezető terrorista alagutak lerombolásán dolgozik, ezek lejáratát gyakran éppen a sűrűn lakott Shuja’iya negyedben találta meg. Az alábbi vázlat bemutatja, hogyan fonódik össze mecset, lakóház és terrorista alagút egyetlen rendszerré. Az alagút egész labirintus, amelynek egyik kijárata izraeli területen (például egy óvoda alatt)  rejtezik, a többi kijárat pedig gázai lakóházakban, mecsetekben, stb. található. 

Shujaiya-3

 

Az alábbi ábra pedig azt mutatja, hogy ugyanezen lakónegyed civil létesítményiben vagy azok közvetlen közelében hol helyeztek el rakétakilövőket. Ezek (balról jobbra haladva): egy mecset, egy kórház, egy játszótér és egy temető.

Shujaiya-2

Címkék:Gáza, Hamasz, Iszlám Dzsihad, Izrael, terroralagút

[popup][/popup]