„A Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémia elmúlt egy évét”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Milyen hatása volt/van a pandémiának a zsidó szervezetekre? Ezt tudakoltuk a szervezetek vezetőitől. A kérdezettek közül elsőként Heisler András Mazsihisz-elnök válaszát közöljük.

Heisler András (Fotó: mazsihisz.hu)

Hogy van? Hogy vannak a munkatársai? Milyen állapotban van szervezetük/közösségük? Érték-e Önöket közvetlen veszteségek?

Se belföldön, se külföldön nem találkoztam, nem beszéltem olyan közösségi vezetővel, aki ne panaszkodott volna a pandémia közösségeket romboló hatásaira. A Mazsihisz Krízis Managementje rendkívüli óvatossággal igyekezett kezelni a járványügyi helyzetet: jellemzően a kormányintézkedéseket megelőzően hoztunk egészségbiztonsági intézkedéseket, hamarabb zártuk le kórházunkat, idősotthonainkat és esetenként szigorúbb előírások betartását kértük híveinktől, mint az országos előírás. Bár sok kritikát kaptunk a túlzott elővigyázatosság miatt, végeredményben elmondható, hogy a Mazsihiszen belül pandémiás góc nem alakult ki, amit komoly eredménynek tartok. Az egyéni tragédiák persze bennünket sem kerültek el, hitközségi elnököket, vezetőségi tagot és számos hittestvérünket gyászoljuk.

Hogyan élték meg munkatársaik/közösségük a pandémia több mint egy évét?

A zsinagógai közösségeket a lezárást követően rabbijaink kiváltképpen on-line istentiszteleteken és on-line programokon igyekeztek egybetartani. Általános tapasztalat, hogy a zoom lehetőségeivel tagjaink szívesen éltek, a zoom-os imák látogatottsága rendszeresen nagyobb volt, mint a pandémia előtt a templomlátogatóké. A nyári nyitást követően a zsinagógákba járók száma szinte minden közösségünkben csökkent a pandémia előtti időszakhoz képest, rendezvényeinkre bátortalanabbul járnak el híveink, azaz a covid erősen rombolta közösségeinket. Sok minden állt logikailag fejre. A korábban közkedvelt kétdimenziós zoom-olásba sokan beleuntak, ugyanez vonatkozik a távoktatásra is.

Hogyan érintette anyagilag szervezetét/intézményrendszerét a járvány?

A Mazsihisz eddig büszke lehetett arra, hogy a hatalomtól független turisztikai árbevétele az összes bevételeinek arányában az egyik legmagasabb a nagy egyházakhoz viszonyítva. Ez korábban jelentős mozgási szabadságot adott a szervezetnek, a turisztika elmaradásával azonban gazdaságilag sokkal kitettebb helyzetbe kerültünk, mint más egyházak.

Hogy élték meg a járvány-időszakban a zsidó szervezetek körüli politikai feszültségeket?

Ebben az egészségügyileg és gazdaságilag is feszült helyzetben a Mazsihisz addig demokratikusan működő belső ellenzéke olyan eszközökhöz nyúlt, ami már nem jellemezhető belső kritikának, sokkalta inkább a közösség elárulásának. Külső ellenfeleink ezt még jelentős munícióval segítették, s a Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémia elmúlt egy évét.
Szervezetünk azonban erős volt, képesek voltunk a nemtelen támadások és belső széthúzások ellenére állva maradni. Nekünk, a közösség vezetőinek erre büszkének kell lennünk, s a jövőt a Mazsihisz által tanúsított következetes és kemény attitűdre lehet majd alapozni. Az érkező negyedik hullámnál nem az a kérdés, hogy szeretnénk-e home office-ban maradni, hanem az, hogy miként tudjuk megoldani gondjainkat.

Mennyiben változtatta meg a járvány munkamódszereiket, kommunikációjukat? Munkájuk, közösségi kommunikációjuk mekkora része tevődött a kibertérbe?

Sokat tanultunk az elmúlt évben. Megtanultunk együtt élni a pandémiával. Ma már nem félünk, hanem szakmai szempontokra figyelve kezeljük a helyzetet.
Gyakorlatot szereztünk az on-line munka végzésében, s ma már nem jelent gondot egy-egy érzékeny kérdés azonnali megbeszélése a vezetőség számára, hiszen zoom-on mindenki nagyobb szabadságfokkal érhető el. Oktatási intézményeink is felkészültebben, gyakorlottabban tudnak szükség esetén átállni az on-line oktatásra, ismereteim szerint az OR-ZSE nem „jelenléti” oktatással indítja el az évet.

Hogyan készülnek a jövőre? Optimistán, a normalitásba való visszatérést várják, vagy inkább elővigyázatosak, arra is gondolva, ha netán visszatér a járvány?

Véleményem szerint tudomásul kell venni, hogy a coviddal az elkövetkezendő években együtt fogunk élni. Oltásokkal a tragikus következmények megelőzhetőek, így a pandémia első hullámának idején életbe léptetett teljes zárlatot talán el lehet kerülni. A Mazsihiszen belül a jövő legfontosabb feladata a belső egység helyreállítása és a zsinagógába járók számának növelése. Kommunikációnk területén új stratégiát dolgozunk ki: erős hangsúllyal az on-line térben történő megjelenésre, a rövid videótartalmakra. Fontosnak tartjuk a civil szervezetekkel való kapcsolatok kiépítését. Segítségükkel a 100 ezresnek mondott zsidó közösség egy nagyobb szeletéhez tudunk eljutni.

Címkék:Covid 19, Mazsihisz, online istentisztelet, online tanítás, zoom

[popup][/popup]