A magyarországi cionistákat kihagyta a Cionista Világszervezet a budapesti antiszemitizmus-konferencia szervezéséből

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Külpolitika, Politika

A Magyarországi Cionista Szövetség (MCSZ) furcsállja, hogy az EMIH és a Tett és Védelem volt a Cionista Világszervezet partnere a budapesti antiszemitizmus konferencia szervezésében.

Az MCSZ csak tájékoztatást kapott a World Zionist Organisation (Cionista Világszervezet, WZO) és a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) által a napokban Budapesten szervezett konferenciával kapcsolatban, a szervezésbe nem vonták be őket.

mikola-istvan-es-yaakov-hagoel

Fotó: Földi D. Attila, Népszabadság

Mint Kardi Judit, az MCSZ elnöke a Szombatnak elmondta, ők csak egy pár soros információt kaptak néhány hónapja a konferenciáról, melyen az antiszemitizmus magyarországi kutatói előadóként nem is szerepeltek, csak a WZO, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a TEV vezetői, Mikola István biztonságpolitikáért felelős államtitkár, illetve Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Kardi Judit furcsállja azt is, hogy mint a konferencia meghirdetett programja fogalmazott: a társadalmi és politikai antiszemitizmus növekedése miatt tartották Magyarországon a konferenciát. Az elmúlt évben is zajló emlékezetpolitikai viták idején tudniillik a WZO kifejezetten kérte az MCSZ-t, hogy ne szakítsa meg a kormánnyal a párbeszédet, amely kérésnek a szervezet eleget is tett.

Kardiék jelezték a WZO alelnökének, illetve a szervezet Diaszpóra Osztályának – mellyel rendszeres kapcsolatot tartanak fenn –, hogy ők „nem érzékelik a politikai antiszemitizmus növekedését Magyarországon, legfeljebb a politikai vezetés kommunikációjának kétarcúságát, például Bayer Zsolt kitüntetésének ügye”, de sem erre nem kaptak választ, sem arra, hogy sérelmezik, hogy nem az MCSZ-szel egyeztettek a kétévente tartott, s most Magyarországon rendezett konferencia ügyében.

Kardi azt is furcsállja, hogy „miért egy vallási szervezetre, az „EMIH-re építették a rendezvényt”. Mint mondta, tudomása szerint az EMIH Óbudai Zsinagógájában tartották a szombati istentiszteletet is.

*

Frissítés:

A kérdésre, melyet Yaakov Hagoelnek, a Cionista Világszervezet alelnökének tettek fel azzal kapcsolatban, hogy a Magyarországi Cionista Szövetség egyetlen képviselője sem jelent meg a budapesti konferencián, ezt válaszolta:

“…mi mindenkit meghívtunk, de ez nem egy magyarországi konferencia, hanem Magyarország a helyszíne ennek a rendezvénynek, például tavaly Brüsszelben, Belgiumban rendeztük meg. Nagyon reméljük, hogy akiket meghívtunk, de nem jöttek el, jövőre látjuk majd.”

[popup][/popup]