A magyarok egyre elutasítóbbak mindenkivel, még a keresztényekkel is

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A magyar társadalom 36,2 százaléka elutasítja azt, hogy homoszexuális szomszédja legyen. 1990-ben ez még körülbelül 75 százalék volt, de 2008-ban 30 százalék, tehát azóta romlott a helyzet – derül ki a TÁRKI friss tanulmányából, amely azt vizsgálta, hogy tekintenek Magyarországon a homoszexuálisokra.

Alföldi Róbert beszédet mond a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján a Margitszigeten 2015. július 3-án.
(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A magyar férfiak jobban elutasítják, hogy homoszexuális szomszédjuk legyen, mint a nők, de azért még így is a társadalom 36,2 százaléka mondja azt, hogy „ezt inkább ne” – ez derül ki a TÁRKI munkatársainak friss tanulmányából, ami azt vizsgálta, hogy tekintenek Magyarországon a homoszexuálisokra.

Ez az eredmény egyébként még így is javulást mutat: 1990-ben még a magyarok körülbelül 75 százaléka nem akart melegeket a szomszédjába, 2008-ra aztán ez nagyot csökkent, 30 százalékra, aztán 2018-ra megint felugrott valamennyit, a már említett 36,2 százalékra.

Ebben az időszakban kezdett már el látszódni, hogy a migráció után a Fidesznek szüksége lehet egy újabb „mi és ők” típusú szembeállításra, és erre a célra remekül felhasználhatók a „genderideológia” ernyője alá jobbról betuszkolt – egyébként rendkívül sokféle – világnézetek és társadalmi mozgalmak.

Az eredmény szerint a magyarok az évek alatt mindenféle szomszéddal egyre elutasítóbbak lettek: főképp a bevándorlókkal és a muszlimokkal szemben, de érdekes jelenség, hogy 2 százalékról 12 százalékra ugrott a keresztény szomszédok elleni elutasítottság is. Eleve az is furcsa ugyanakkor, hogy a homoszexuálisokat egy listára tették az erősen iszákosokkal és a kábítószeresekkel.

A tanulmány arra jutott; a társadalom hozzáállását a melegekhez 2010 óta eléggé befolyásolja az, hogy a politika a saját érdekei miatt „politikai homofóbiát” terjeszt, tehát a saját céljának elérése érdekében akár még háttérbe is szorítja a melegek jogait és méltóságát. Ráadásul

„az utóbbi évek fejleményei alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon az uralkodó politikai elit a homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket továbbra is közügyként kívánja tematizálni”

– írják. Magyarországon 2009-től élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban az azonos nemű párok, de közösen mégsem fogadhatnak örökbe gyereket, és a felek nem fogadhatják örökbe partnerük gyerekét sem. 2012-ben aztán az is bekerült az Alaptörvénybe, hogy csak férfi és nő köthet házasságot Magyarországon, 2020-ban pedig megint szigorítottak: gyereket csak házastársak fogadhatnak örökbe, az egyedülállók pedig csak kivételes esetben, külön engedéllyel.

 

[popup][/popup]