A liberális zsidók szerint Trump szítja a fehér nacionalizmust

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A reformzsidóság vezetői szerint az elnök is felelős a tömeges lövöldözésekért, mert „a menedékkérőket és bevándorlókat démonizálja”.

Trump elnök válaztási nagygyűlésen augusztus 1-jén, Cincinnatiban (AP Photo/Alex Brandon)

A mostani vérengzés is egy fehér fajvédő műve. Trump, három éves kormányzása során, úgymond, szította az idegengyűlöletet és megosztottságot, miközben keveset tett a szigorúbb fegyvertartás bevezetéséért.

A texasi El Paso többnyire latinók lakta város a mexikói határszélen. Szombat délután a 21 éves elkövető – a dallasi illetőségű Patrick Crusius – bement egy Walmart üzletközpontba és tüzet nyitott a vásárlókra. Legkevesebb húszan meghaltak, és 26-an megsebesültek.

Nagy valószínűséggel Crusius a szerzője annak a neten posztolt kiáltványnak, amelyben kijelenti: akcióját válasznak szánta arra, hogy „a latinók elözönlik Texast”.

A mészárlás után El Pasóban

Halie Soifer, a Jewish Democratic Council of America ügyvezető igazgatója nyilatkozatában rámutatott, hogy a kiáltvány nyelvezete erős hasonlóságot mutat Trumpéval, ami jelzi, hogy utóbbi hatással volt az elkövetőre. „Trump és a republikánusok felelősek az országban eluralkodó idegengyűlöletért.”

Az elmúlt két év során két fehér fajgyűlölő kiáltványa előzött meg hasonló mészárlást: John Earnesté a Poway zsinagóga elleni támadás előtt áprilisban és az új-zélandi Brenton Tarranté, aki két mecsetben 50 embert gyilkolt meg márciusban.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazásellenes Liga vezetője szerint a szombaton közzétett kiáltvány ebbe a sorba illeszkedik. „Dokumentáljuk az extrém cselekmények elterjedését. Az online nyomon követéssel igyekszünk felgöngyölíteni a szélsőséges kapcsolatokat. Amennyiben a gyanúsított bizonyul az elkövetőnek, központunk kimutatása szerint a mostani a harmadik legtöbb áldozatot követelő cselekmény az utóbbi 50 évben, amit szélsőjobb szélsőséges követett el az országban, és a második az 1995-es Oklahoma City-ben elkövetett bombamerénylet után.”

Trumpot gyakran bírálják, mert a fehér nacionalisták lelkes támogatását élvezi. A 2016. évi elnökválasztási kampány során nem utasította el David Duke, a Ku Klux Klan korábbi nagymesterének támogatását. A 2017. augusztusi Charlottesville-i zavargások során nem határolta el magát azonnal a neonáci és Klan tagokat is magába foglaló fehér fajvédőktől, és azzal érvelt, hogy „igen tisztességes emberek” is voltak közöttük. Nemrég négy színesbőrű kongresszusi képviselőnőt „küldött haza”; hárman közülük az USÁ-ban születtek.

Trump bevándorlási politikáját sokan minősítik embertelennek. A gyakorlat, hogy a határon a szülőket elválasztják gyermekeiktől, része a menedéket kérők és bevándorlók elrettentésének. Ezzel párhuzamosan démonizálásuk felkorbácsolja a gyűlöletet és bátorítást jelent a mostanihoz hasonló terrorcselekmények elkövetésére.

Az El Paso-i támadást követően Rick Jacobs, a Union for Reform Judaism vezetője a politikusokat bírálta: „Sokmillió amerikaihoz hasonlóan elegünk van a törvényhozók szánalmas mentegetőzéseiből, hogy miért nem képesek hatásos törvényeket alkotni a fegyvertartásról.”

A Times of Israel cikkét Bassa László fordította

Címkék:El Paso, fehér felsőbbrendűség, mészárlás

[popup][/popup]