A lelőtt palesztin lány és ami mögötte van

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael kész az ENSZ képviselőjének hivatalos bizonyítékkal szolgálni arról, hogy a harcok áldozatául esett palesztin kiskorúak többsége kapcsolatban állt a terroristákkal és részt vett katonai vagy félkatonai tevékenységben.

Az izraeli hadsereg egyik, Dzseninben tartott razziája során tűzharc bontakozott ki helyi palesztin fegyveresekkel, és a heves összecsapásokat követően a 16 éves Dzsana Zakarnát holtan találták otthonának tetején, lőtt fejsérüléssel.

„Az ügy vizsgálat alatt áll, és egy dolog biztos: ellentétben azokkal, akik fegyverekkel, kövekkel és Molotov-koktélokkal állnak az utak mellett, és arra várnak, hogy alkalmuk nyíljon izraeli lányok és fiúk, nők, idősek és gyerekek, meggyilkolására, az izraeli katonák nem lőnek szándékosan a konfliktusban nem érintettekre” – mondta Benny Gantz, a távozóban lévő kormány védelmi minisztere.

*

Virginia Gamba, az ENSZ gyermekekért és különleges fegyveres konfliktusokért felelős tisztviselője jelenleg látogatáson tartózkodik Izraelben, a Nyugati-parton és a Gázai-övezetben. Ennek során magas rangú izraeli és palesztin tisztségviselőkkel tárgyal, továbbá összeállítja a konfliktusban a gyermekeket ért károkról szóló éves jelentését.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár júliusban kijelentette, hogy “Izraelnek szerepelnie kell azon országok listáján, amelyek a legkeményebb erőszakot alkalmazzák gyermekek ellen fegyveres konfliktusban”, amennyiben a jövő évig nem javítanak a gyermekek helyzetén a Nyugati-parton, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai-övezetben. Izraelt 2934 kiskorúak ellen elkövetett erőszakos cselekményben találták felelősnek ezeken a területeken, 2021 során.

A Channel 13 és a Kan közszolgálati hírcsatorna meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva állítja, hogy tisztviselők készek arra, hogy információt bocsássanak Gamba rendelkezésére „palesztin gyermekek terrorszervezetek általi cinikus felhasználásáról. Gyermekeket és tizenéveseket szerveznek be, fegyverhasználatra oktatják őket nyári táborokban, kiképzést kapnak, az UNRWA által fönntartott iskolákban pedig terroristákat rejtegetnek.”

“A palesztin veszteségeket illetően, Izrael adatokat tesz közzé arról, hogy a legtöbb tizenéves a Hamász és Iszlám Dzsihád terrorcsoportok tagja volt, vagy katonai akciókban, ill. azokhoz kapcsolódó katonai cselekményekben vettek részt” – nyilatkozott a Channel 13 forrása.

“Izrael azt várja Gambától, hogy megvizsgálja azt, hogy palesztinok hogyan használják a tizenéveseket terrorcselekményeik során.”

Tervezik hogy Gamba találkozik a Cahal vezérkari főnökével, Aviv Kohavival, más magas rangú katonai és rendőrségi vezetőkkel, valamint a külügyminisztérium főigazgatójával Alon Ushpizzal és a legfelsőbb bíróság egyik tagjával. Ugyancsak megbeszélést folytat Mohammad Shtayyeh-hel, a Paleztin Hatóság miniszterelnökével.

ujkelet live/TOI – Bassa László

Címkék:lelőtt tinédzserek, palesztinok

[popup][/popup]