A „legmagyarabb” város Amerikában

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Kiryas Joel városában a lakosok negyede vallja magát magyar származásúnak.

Kiryas Joel látképe. (Fotó: Joshua M. Rosenau)

Az amerikaiak imádják a statisztikákat. Tíz évenként van népszámlálás és nemrég hozták nyilvánosságra a 2010-es cenzus adatait. Kiderült, hogy az Egyesült Államok lakosságának félszázaléka, mintegy 1.5 millió lakos, magyar származású. 90%-uk már nem beszél magyarul, de felmenőik, legtöbbször nagyszüleik vagy dédnagyszüleik, Magyarország területéről érkeztek az Újvilágba.

Kaliforniában, ahol én élek, 130 ezer magyar származású polgár él, ami az állam lakosságának mintegy 0.4 %-a. Ohio államában 200 ezres a szám, az ottani lakosság 1.8%-a magyar származású, de Cuyahoga megyében (Cleveland városa) ennél is magasabb a magyar származásúak aránya – 3.45%.

De van egy város New York államban, ahol az arány kiugróan magas, ez a „legmagyarabb város” Amerikában. Itt a lakosok negyede, pontosan 25.7%-a vallja magyar származásúnak magát, sőt, sokan otthon is magyarul beszélnek. A 20 ezres városka egy órányi autóútra van New York-tól, Kiryas Joel (Joel-falva) hívják. Szinte kizárólag ultraortodox zsidók lakják, a szatmári haszid rabbi követői, ezért is nevezték el a települést az 1979-ben elhunyt Joel Teitelbaum rabbiról.

Kiryas-Joel-006

Istentisztelet a helyi zsinagógában

A városka nem csupán Amerika legmagyarabb települése, de a statisztikák szerint a legszegényebb is. A lakosok 70%-a a hivatalos szegénységi küszöb alatt él, mindössze 5%-uk rendelkezik egyetemi végzettséggel, és alig 40%-uk fejezte be a középiskolát. Ez meglepőnek tűnhet, hiszen a fiatal férfiak többsége egész nap a jesivákban tanulmányozza a Talmudot, de mivel ezek az oktatási intézmények nem rendelkeznek állami akkreditációval, így az ottani végzettséget hivatalosan nem ismerik el.

A városka egyik jelentős munkaadója a baromfi-feldolgozó telep. Naponta 40 ezer csirkét vágnak le és dolgoznak fel, szigorúan betartva a kóser előírásokat. Az üzem non-profit, a közösség tulajdonában van. A napi féltonna pékárut előállító pékség sem magáncég, az is non-profit, egy zsinagóga müködteti.

Az itt élő családoknak átlagosan 7 gyereke van, és a lakosság átlagéletkora is a legalacsonyabb az USA-ban, mindössze 12 év. A városka legforgalmasabb intézménye az ultramodern szülészeti klinika, azt is közösségi alapon üzemeltetik, aki nem tud fizetni azon a város segít. Bűnügyek ritkán fordulnak elő, bíróságra nincs szükség, AIDS-ről nem hallottak, a tinédzserek droghasználata ismeretlen, a házasságon kívüli szex lehetetlen, és abortusz sincs. TV-t ritkán néznek, még a Facebook használata is mérsékelt hiszen sokan az angol nyelvvel is hadilábon állnak, a jiddissel vagy a héberrel könnyebben boldogulnak.

KiryasJoel

Az illemszabályokra figyelmeztető tábla a város bejáratánál

A nők szerényen viselkednek, hajukat rövidre vágják, sokan parókát viselnek. Öltözékük sem lehet kihívó, közvetlen családtagjaikon kivül kerülniük kell az férfiakkal való kapcsolatokat, még az alkalmi beszélgetést is. A városba érkező távolsági buszon középen függöny húzódik, a nők a busz jobboldalán, a férfiak a baloldalon ülnek.

Nyáron elviselhetetlenül meleg van errefelé, a hőmérő higanyszála 40 fok fölé is kúszhat. A városban azonban angol és spanyol nyelvű tábla kéri a látogatókat, hogy mindig hosszú nadrágot és szoknyát viseljenek és takarják el a nyakukat is. Úgyszintén kötelező a hosszú ujjú ing és blúz is. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a parkokat, és más közösségi tereket a férfiak és nők elkülönítve használhatják.

Egyébként mindenkinek kellemes tartózkodást kívánnak Kyrias Joel-ben!

 

[popup][/popup]