A légierő parancsnoka figyelmeztet: a szolgálatmegtagadás miatt a helyzet egyre súlyosabb

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Tomer Bar vezérőrnagy tárgyalóasztalhoz ült mintegy 60 tiltakozó tartalékossal. Állítólag mondta nekik: “Ahelyett, hogy a harckészültségre összpontosítanék, már csak ezzel a kérdéssel foglalkozom”.

Tomer Bar vezérőrnagy, a légierő parancsnoka

Az izraeli légierő főnöke, Tomer Bar vezérőrnagy pénteken találkozott több tucat tartalékos pilótával, akik kijelentették, hogy nem jelennek meg többé önkéntes szolgálatra, ekképp tiltakozva a kormány igazságügyi reformjai ellen. A vezérőrnagy figyelmeztette őket, hogy a haderő felkészültségének állapota romlik.

Miközben a koalíció a múlt hónapban folytatta a kapcsolódó törvények előkészítését, több mint 10 000 tartalékos közölte, hogy a továbbiakban nem jelentkeznek szolgálatra, mert nem tudnak egy nem demokratikus Izraelben szolgálni – amivé egyesek szerint az ország válik, ha a kormány átalakítási tervei megvalósulnak.

A mintegy 60 tartalékossal tartott pénteki találkozó, amelyre a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán került sor, a hadsereg vezetőinek legutóbbi kísérlete volt arra, hogy meggyőzzék a tiltakozó pilótákat: az igazságügyi reformok ellenére is jelenjenek meg a szolgálatban.

A találkozóról a hadsereg bocsátott közre részleteket. Eszerint Tomer Bar azt mondta, hogy “a jelenlegi értékelés szerint a légierő ugyan harcra kész, de vannak [a felkészültségét érintő] károk, amelyek egyre súlyosbodnak”.

Nem világos, hogy a 10 000 tartalékos közül valójában hányan fejezeték be az önkéntes szolgálatot. A tiltakozások szervezői szerint a légierő 1200 tiltakozó tartalékosa közül mintegy 60 százalékuk már értesítette a parancsnokait, hogy nem jelenik meg többé a szolgálatban, miután az első revíziós törvényt elfogadta a Kneszet.

Times of Israel

[popup][/popup]