A kútmérgező zsidó meséje – 1349-ben és 2020-ban

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Járványos betegségért a zsidókat okolni nem új dolog Franciaországban – és Európában. Már az 1349-es nagy pestisjárvány idején vad zsidóellenes erőszak söpört végig az országon és egyedül Strasbourgban kétezer zsidót égettek meg a városi tanács rendeletére – olvasható Robert Gottfried: Black Death című könyvében.

Zsidók megégetése 1349-ben, a pestisjárvány idején (forrás: Antiquitates Flandriae – Royal Library of Belgium manuscript 1376/77)

„Fölöttébb elszomorító és mélységesen nyugtalanító, ám a mostani koronavírus világjárvány újra emlékeztet bennünket arra, hogy a zsidókat vádolják bármikor, ha megjelenik a járvány, legyen az 1347-ben vagy 2020-ban” – nyilatkozta a Jewish Telegraphic Agency-nek Marc Knobel történész, aki 2002 óta vezeti a francia zsidó közösségek ernyőszervezetének (CRIF) kutatásait.

Az elmúlt hetekben Agnès Buzynról, az ország korábbi zsidó származású egészségügyi miniszteréről jelent meg karikatúra a közösségi médiában, amint éppen kutat mérgez – a középkorban ez a hiedelem váltott ki pogromokat a fekete halálként elhíresült pestisjárvány idején. A rajzot több tízezren osztották meg.

A kútmérgező zsidó – felfrissített előítélet 2020-ban

Ugyancsak terjesztenek egy arról szóló videót, amely szerint Buzyn és férje, az ugyancsak zsidó Yves Levy meggátolták a klorokinnak, egy malária elleni gyógyszernek a koronavírus gyógyszereként történő felhasználását – önös anyagi érdekből. Ez a YouTube-on 170.000 ezres nézettséget ért el, még mielőtt törölték volna. A klorokin hatása a koronavírus ellen nem bizonyított.

Alain Soral, egy Holokauszttagadó – akit számos esetben ítéltek el zsidók elleni gyűlöletkeltésért – videót tett föl az internetre, melyben azt hangoztatja, hogy „egy ismert közösség, akiket tilos megnevezni, a franciák rovására akar gazdagodni halálos áldozatok árán.” Az efféle szókimondás váratlan volt Soraltól, aki a gyűlöletbeszédet tudományos nyelvezetbe szokta csomagolni és többnyire ésszerűnek tűnő szenvtelen fejtegetésekben adja elő.

Ágnes Buzyn és Yves Lévy

A történész Knobel számára a jelentős nézettség volt az igazán meglepő. Soral nyolc éve Kontre Kulture néven indított csatornát a YouTube-on, és a mostani zsidóellenes kirohanása 406.000 nézőt vonzott. Dieudonné M’bala M’bala, az antiszemita komikus és Soral barátja, hasonló elméletekkel állt elő saját YouTube csatornáján, amelyen többszáz videó található. A vírussal kapcsolatos első anyagát több mint 410.000-en nyitották meg fél év alatt.

Dieudonne M’bala M’bala  és Alain Soral a párizsi bíróság épülete előtt 2015-ben ( AFP PHOTO / LOIC VENANCE)

A fősodrú francia média (A Voici hírcsatorna és a France Inter közszolgálati rádió) rámutatott, hogy a járvány „antiszemita hullámot keltett a közbeszédben”.

Az USÁ-ban és másutt az antiszemiták a járványt használják föl üzeneteik közvetítésére – foglalja össze a helyzetet az Anti Deafamation League (ADL, Rágalmazáselleni Liga) március 17-án kiadott közleményében. Knobel szerint viszont a legrosszabb a helyzet Franciaországban, ahol „azok a zsidógyűlölők, akik már a koronavírus megjelenése előtt is terjesztették antiszemita nézeteiket, most ehhez a témához illesztik üzeneteiket.”

Az antiszemiták most a járvány segítségével érik el nagyszámú, megrettent és dühös nézőközönségüket. Soral és Dieudonne hívei fogyasztják és terjesztik ezt az üzenetet. „Az itteni antiszemitizmus azt mutatja, mennyire törékeny, polarizált és zavarodott a francia társadalom.”

A JTA cikkét Bassa László fordította

Címkék:Alain Soral, antiszemitizmus, Dieudonné, Franciaország, koronavírus, pestisjárvány

[popup][/popup]